FOTO/VIDEO Tisuću malih maškara prodefiliralo Crikvenicom

Sretnih 13 grupa stiglo je iz Bakra, Hreljina, Škrljeva, Ogulina, Kraljevice, Bribira, Triblja, Selca, Jadranova, Dramlja i Crikvenice na povorku u gradsku dvoranu. Velika povorka kao i njezin prijenos možete gledati od 14 sati.

CRIKVENICA Povorka od tisuću maškarica iz dječjih vrtića i osnovnih škola Bakra, Hreljina, Škrljeva, Ogulina, Kraljevice, Bribira, Triblja, Selca, Jadranova, Dramlja i Crikvenice preplavila je crikveničku dvoranu. Danas se još jednom pokazalo da je 13 sretan broj. Naime, toliko je grupa nastupilo na povorci koja je zbog kiše prebačena u sportsku dvoranu. Dječju karnevalsku povorku otvorili su meštar Bene i njegova svita, a kako se radi o dječjoj povorci, tu je i mala svita. Ove godine to su učenici prvih razreda OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice sa svojom kraljicom. Društvo Naša djeca Grada Crikvenice već 11 godina vodi pažnju da se oformi Mala svita, koja uči od Meštra i njegove svite kako njegovati običaje svog kraja. Iz Rijeke su stigli meštar Toni i kraljica Riječkoga karnevala Dora Pilepić. Dočekali su ih domaćini iz Grada Crikvenice i TZ Grada Crikvenice.

Pred pozornicu stiže Udruga za narodne običaje Duga s tradicijom dugom gotovo četiri desetljeća. Tradicionalno uz stari pozdrav “Bubanj i muzika složno udaraj” predvode Veliku povorku, a ove godine tridesetak djece s Duge predvodi Dječju povorku. Stižu i Mažoretkinje Grada Crikvenice. Već petu godinu djevojke plesom predstavljaju svoj grad.

Pred maškaranom Crikvenicom prodefiliralo je 70 sirena i mornara iz Dječjeg vrtića Veseli orepčići Kraljevica. Publiku su pozdravili pjesmom: “Dolazimo z Kraljevice, grada Zrinskih i Frankopana, mići smo orepčići, veseli tići, volimo se maškarat i va Crikvenicu doć tancat, mornari smo veseli ki po moru plove i va mriže rado sirene ulove…”

Stiži i “Ribice srebrice”, Mići Bakrani, Škrljevčani i Hreljani iz Dječjeg vrtića Bakar. Kažu da su do Crikvenice doplivali iz neobičnog jezera s Ponikvi i iz Bakarskog zaljeva. Zapjevali su i malo uplašili publiku: “Došao je s nama i jedan morski pas, ali samo da svoj ples nauči sve nas”.

Tek što smo odagnali strah od morskog psa, stižu još jedni susjedi sa strašnim gostom – vukom. Dječji vrtić Cvrčak i mrav iz Bribira i Triblja sjetio se evergreen bajke, Crvenkapice i vuka. Puno ih je. Čak 70 pa kažu da im vuk ne može ništa. Ali nema straha od vuka, pričaju nam: Dogodio se veliki zapetljanac jer naš je vuk vegetarijanac. I priča kaže ovako: “Na kraju našega vinodolskog kraja, prijateljstvo se spaja. Vuk, bakica, lovac luka i crvenkapica postali su prava ekipica.

Stiže i sedma grupa. Heroji – super djeca iz Dječjeg vrtića Radost, iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca. Njih pedesetak ima ozbiljan zadatak u svojim mjestima. Čuvaju igračke i ljuljačke, spašavaju pse i mačke. Stupa i druga grupa iz Dječjeg vrtića Radost – Šarene maškare. Tu ima svega. Vila, princezi, spidermena, kauboja, batmena…

Ponovno su dvoranom zagospodarili mali Bakrani. Miće bakarske maškare osnovane su 1997. godine i dolaze u sklopu Društva “Naša djeca” Bakar. Dugo godina su gosti na crikveničkom karnevalu. Ove godine predstavljaju se maskom Sultan i Laila. U tren smo stigli do desete grupe. S nama je 50 Mažoretkinja Društva Naša Djeca iz Ogulina, grada koji se svio podno Kleka, grada bajki, Đulinog ponora i Frankopanskog kaštela, grada uz obalu jezera Sabljaci. Maškaranu dvoranu preplavili su odjednom Punkeri iz Triblja. Tko će na kraj sa 115 punkera? Čudni neki punkeri. Sviraju harmoniku i bubanj. Ipak, nema straha, kažu da nisu buntovni, nasilni, bahati već samo veseli i šareni.

I za kraj, dvije crikveničke škole. OŠ Zvonka Cara u dvoranu je unijela cirkus. Tu su žongleri i plesači, krotitelji životinja, malo jači i tužni pajaci i dvorska luda što bezglavo vrluda. Nabrojali smo ih 150. Velik cirkus. Stiže i druga crikvenička osnovna škola. Pod brojem 13 najbrojnija je grupa na današnjoj dječjoj povorci. Škola Vladimira Nazora. Evo opet brige, 175 meduza preplavilo je dvoranu. Svetlin na dnu mora, od mene biži i noćna mora, njihova je poruka.

U dvorani se zabavljao medo Lino, klaunica Karmelino i njen klon. S pozornice je svirala grupa Point. Djeca su rado sjedala pred majstorice šminke.

Današnja maškarana crikvenička priča ide dalje, u 14 sati kreće Velika maškarana povorka.

Organizator manifestacije “Maškare 2020. u Crikvenici”, u sklopu kojih se održava i današnja Dječja maškarana povorka, je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a suorganizatori Fine Food, Eko-Murvica, Jadran. Generalni pokrovitelj je Grad Crikvenica. Suradnici u organizaciji: Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, udruge za očuvanje narodnih običaja Duga, Gornji kraj i Matkovići, Katedra čakavskoga sabora Kotor, OŠ Zvonka Cara Crikvenica, Društvo Naša djeca Grada Crikvenice, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Sponzori su Lidl, Podravka, Adrialin, Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Pavlomir, Hotel Marina Selce, Ronilački centar Mihurić, Marinero Tours, Hyper Dizajn, ŽLU Crikvenica. Medijski pokrovitelji: Tunera.info, Narodni radio, 24 sata i Radio Rijeka. Obje povorke uživo prenosi Regionalna news mreža koja uključuje portale Tunera.info, Podučkun.net, Torpedo.media i Lanterna.news.

Tisuću Malih Maškara Prodefiliralo Crikvenicom

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!