General Tus: Osjećam da sam dio Vinodolske općine

Nisam mogao zaboraviti svoj Bribir, gdje god sam išao po svijetu, rekao je general Tus koji je stigao u Bribir kako bi primio nagradu za životno djelo Vinodolske općine. Generalu Tusu pripada i novčana nagrada za životno djelo, no general se džentlmenski odrekao nagrade u korist Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav

BRIBIR General Anton Tus došao je u posjet svom Bribiru kao dragi gost. Stožerni general, prvi načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske došao je u Vinodolsku općinu kako bi primio nagradu za životno djelo koju zbog spriječenosti nije mogao primiti na svečanoj sjednici Vinodolske općine povodom dana općine u travnju.

General Tus zaslužio je nagradu za životno djelo Općine

Domaćini su generala dočekali u općinskoj vijećnici. Uz načelnika Marijana Karlića i predsjednika općinskog vijeća Borisa Miklića te predstavnike vinodolskih udruga, najpoznatijeg Bribirca dočekali su gradonačelnici Crikvenice i Kraljevice, Damir Rukavina i Dalibor Čandrlić. U goste su stigli i bivši načelnik Glavnog stožera OS RH Pavao Miljavac i bivši zapovjednik Hrvatskog raznog zrakoplovstva general Josip Štimac.

Tri hrvatska generala na bribirskoj kuli: Miljavac, Tus i Štimac

Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić nazvao je generala Tusa najvećim sinom Vinodola te objasnio da su pozvali svog generala da mu uruče priznanje Općine, ali i da ga se upozna sa svime što se radi u Vinodolu. Karlić je rekao da je Vinodolska općina mala općina koja je ušla u velike poslove te predstavio sve općinske projekte, s naglaskom na projekte namijenjene najmlađima, a to su gradnja i proširenje vrtića u Triblju i Bribiru. Generalu Tusu pripada i novčana nagrada za životno djelo, no general se džentlmenski odrekao nagrade u korist Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav.

 

Nisam mogao zaboraviti svoj Bribir, gdje god sam išao po svijetu, poručio je 87-godišnji Tus dodajući da mu je draga svaka uspomena na Vinodolsku općinu.
“Osjećam da sam, zajedno s vama, dio Vinodolske općine”, zaključio je Tus.
Imao sam u Drugom svjetskom ratu priliku da odem u partizane u siječnju 1944. godine, bio sam kurir s 13-14 godina, ponosno je pričao Tus pohvalivši svoj Bribir koji je zauzeo svoje mjesto u NOB-u i Domovinskom ratu.

General Tus pokazuje Mikliću i Štimcu gdje su njegovi Podskoči

General Miljavac uručio je kolegi Tusu album s fotografijama s vježbe specijalne postrojbe iz 1991. godine, a general Štimac je za Tusa rekao: “Bio je naš svjetionik” te dodao kako je general Tus dao veliki doprinos u oslobađanju Hrvatske te naglasio da je upravo general Tus za sobom povukao velik broj ljudi koji je doprinio svemu što danas imamo.

error: Content is protected !!