Grad bure i uskoka postao i grad umirovljenika: u Senju živi 2.350 penzionera

Udruga umirovljenika Grada Senja obilježava 75 godina postojanja, a broji 600 do 700 članova, a predsjednik Šojat upozorava na probleme umirovljenika i društva

SENJ Ove godine Udruga umirovljenika Grada Senja obilježava 75 godina postojanja. Jedna je od najstarijih umirovljeničkih udruga u Hrvatskoj. Predsjednik Udruge umirovljenika Grada Senja Krešimir Šojat istaknuo je osnivače, dugogodišnje predsjednike i tajnike, Vinka Bašića i Ivana Dobrila.
– Imamo između 600 i 700 članova, najbrojnija smo udruga u Senju. Vjerojatno i među najbrojnijim u županiji. U našem sastavu djeluje podružnica u Svetom Jurju s kojom smo bili jako, jako zadovoljni. Međutim, epidemija je sve usporila. I naše djelovanje i djelovanje naše podružnice u Svetom Jurju, kaže Šojat.

Predsjednik udruge pojašnjava da za Božić, Novu godinu i Uskrs udruga obilazi umirovljenike, najugroženijim umirovljenicima osigura tri metra drva. Isto tako, umirovljenicima daje na otplatu drva na devet mjeseci. Udruga ima i sportsku komisiju koja je uoči epidemije bila na sportskim natjecanjima u šahu, boćanju, pikadu, visećem kuglanju na susretima umirovljenika diljem Hrvatske. VIS Bonaca djeluje pri udruzi i ima brojne nastupe.
– Bonaca je bila stvarno aktivna. U Senju je 2019. godine imala 21 nastup, događanja u Senju praktički nisu mogla proći bez Bonace. Kad spominjem Bonacu, moram spomenuti dva imena. Osnivačicu Bonace, dugogodišnju voditeljicu Branku Nerat koja je bila knjigovođa u našoj udruzi 23 godine. Prije tri godine u Bonaci ju je naslijedila Danka Svast, ističe Krešimir Šojat.

Predsjednik udruge umirovljenika Šojat

Udruga umirovljenika Grada Senja ima u svom sastavu i kafić i boćalište u Aleju koje rado posjećuju umirovljenici, ali i Senjani općenito. Udruga se financira uglavnom iz članarine, iz najma poslovnog prostora i pomoći Grada.
– Gradu se moramo stvarno zahvaliti jer redovno pomaže. Ne pomaže nas naša županija. Mi smo na susretima po Hrvatskoj nastupali kao Ličko-senjska županija, a da nam županija nije pomogla niti jednom jedinom kunom.

Veliki je broj umirovljenika u Gradu Senju.
– Senj je polako grad umirovljenika. Danas u Senju imamo 2.350 umirovljenika, ističe predsjednik Šojat i osvrće se na stanje u Hrvatskoj.
– Broj umirovljenika u Hrvatskoj je 1,2 milijuna, a broj zaposlenih 1,5 milijuna. To je katastrofalan odnos između zaposlenih i umirovljenika. Mi smo 1990. godine u Hrvatskoj imali nešto više od 600 tisuća umirovljenika, danas ih imamo duplo više. I umirovljenici su, željeli mi to reći ili ne, veliki problem Hrvatske. Novce za umirovljenike je teško naći. Fond prikupi 59 posto sredstava za mirovine, a država mora dati još 41 posto. Sigurno da je to opterećenje države. A prosječna mirovina danas u Hrvatskoj je oko 2.700 kuna.

Dom za starije i nemoćne u Senju je pitanje koje jako zanima umirovljenike.
– Stara priča u gradu koja traje 30 godina. Došli smo u situaciju da je vrlo teško realizirati dom umirovljenika. Zapravo, od izgradnje domova umirovljenika država je odustala i neće više financirati izgradnju domova. To je, kažu, preporuka EU jer po njima domovi umirovljenika moraju biti privatne ustanove. Jedina mogućnost kod nas u Senju je da naš dom jednoga dana bude ipak privatni. No, kad govorimo o privatnim domovima, moramo spomenuti cijenu koja varira od 5.500 do 9.000 kuna. S mirovinom do 3.000 kuna ne možete platiti dom. Kako onda? Jer ako mi dobijemo privatni dom u Senju, postavlja se pitanje tko će ga koristiti. Moramo biti objektivni, cijena doma je 6.000 kuna. Ako ja plaćam 3.000 kuna, ostatak mi zasada plaćaju županija ili država. Još uvijek se ide u domove u Otočac ili na Krk. To su ti naši domovi gdje se još uvijek plaća 3.000 do 3.500 kuna, a ostalo plaćaju županija i država, kaže Šojat dodajući kako naznaka za gradnju senjskog doma ima.
– Kako sam informiran, postoje dvije ponude za izgradnju doma. Ja vjerujem da će Grad to realizirati početkom 2022. i da će konačno i taj dom u Senju osvanuti, kaže Šojat dodajući kako je teško uopće dobiti dom jer u Hrvatskoj dvadesetak tisuća umirovljenika čeka svoje mjesto.