Dogovor Grada Crikvenice i Udruženje obrtnika: nove antikorona mjere

Za 17 posto smanjena je cijena gradskih terasa, poslovnih prostora i javnih površina za sezonske poduzetnike

CRIKVENICA Održan je sastanak predstavnika Grada Crikvenice i Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine. Razgovaralo se o olakšicama za sezonske poduzetnike te za poduzetnike koji nisu bili u mogućnosti raditi za proglašenja pandemije. Dogovoreno je da će se sezonskim objektima umanjiti zakup terasa za 17 posto odnosno 2/12 ukupne cijene. Za isti iznos umanjit će se cijene zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu grada i javnih površina. Za navedene pomoći poduzetnicima Grad Crikvenica izdvojit će iz proračuna više od 400 tisuća kuna. Pribrojimo li tome sve već prethodno dane pomoći, Grad Crikvenica se u korist poduzetnika u 2020. godini odrekao više od 2,5 milijuna kuna.

U Gradu Crikvenici ističu da su od trenutka proglašenja pandemije COVID-19 donijeli čitav niz mjera, olakšica i pomoći poduzetnicima. Svaka dogovorena pomoć i potpora plod su suradnje Grada Crikvenice i Udruženja obrtnika Grada Crikvenice. Sastanci između Grada i Udruženja održavaju se redovito, a osnovni cilj je pratiti situaciju s pandemijom, s dolascima gostiju i prometom poduzetnika. Pri odlučivanju o potporama poduzetnicima u obzir se uzimaju potrebe gospodarstvenika i proračunske mogućnosti, napominju u Gradu Crikvenici.

Zamjenica Matošić Gašparović

“Na ovaj način smo nastojali pomoći cijelom gospodarstvu na području grada Crikvenice, a veseli nas i činjenica da situacija ipak nije toliko loša koliko smo mislili da će biti. Crikvenica je na čak 64 posto lanjskih noćenja, što smatramo respektabilnom brojkom te ćemo i dalje nastaviti surađivati s našim poduzetnicima i obrtnicima te osluškivati njihove potrebe i pomoći im da prebrode ova izazovna vremena”, kazala je zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović.

U prvom krugu olakšica pomoć je bila prije svega usmjerena na poduzetnike koji djeluju cjelogodišnje odnosno osam i više mjeseci te je pomoć bila usmjerena prema onima koji su za vrijeme trajanja pandemije bili zatvoreni odnosno nisu mogli nesmetano obavljati svoju djelatnost. Tako su poduzetnici koji rade cjelogodišnje prethodno bili oslobođeni plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina, najma terasa te komunalne naknade. Svim ugostiteljima s područja Grada, kako onima s cjelogodišnjim poslovanjem tako i onima koji posluju samo sezonski, omogućeno je besplatno proširenje terasa. Na taj način se svima omogućilo da poštujući epidemiološke zahtjeve mogu koristiti terase u punom opsegu. Mogućnost proširenja dana je i nositeljima koncesijskih odobrenja kako bi i oni mogli koristiti sve odobrene rekvizite također poštujući preporuke epidemiologa.

Predsjednik Udruženja obrtnika Koščić

Osim prethodno navedenih olakšica koje su osmišljene kao pomoć u vrijeme pandemije, Grad Crikvenica će i ove godine u svrhu poticanja poduzetništva dodijeliti 350 tisuća bespovratnih kuna. S obzirom na veliki interes poduzetnika za gradske mjere, na idućem rebalansu proračuna predložit će se povećanje iznosa kako bi svi poduzetnici koji su predali uredne prijave ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava. Time će se ukupan iznos potpora iz proračuna znatno povećati.

Surađujemo s legitimnim predstavnikom poduzetnika

Grad Crikvenica svu komunikaciju vezanu uz probleme poduzetnika vodi s Udruženjem obrtnika odnosno njegovim predsjednikom i predsjednicima cehova koji djeluju pri Udruženju. Jedini legitimni predstavnik poduzetnika, odnosno obrtnika s području Grada je Udruženje obrtnika jer su sami poduzetnici upravo njima dali legitimitet da zastupaju njihova prava pred svim tijelima. Nedavno nam je predana peticija koja nije podržana od strane Udruženja pa nas iznenađuje takav način zastupanja prava poduzetnika. Grad Crikvenica će i dalje osluškivati potrebe svojih poduzetnika i biti na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške kao što je to bilo i do sad.

error: Content is protected !!