HDZ dobio Senj, Novi, Kraljevicu, Bakar i Crikvenicu, Restart tek Vinodol

U Hrvatskom primorju HDZ je dobio povjerenje 33 posto birača. Restart je skupio 26 posto glasova. Na trećem mjestu je Domovinski pokret s 4,4 posto, a platforma Možemo! i Most su na četiri posto 

CRIKVENICA Na parlamentarnim izborima u Hrvatskom primorju HDZ je trijumfirao u Bakru, Crikvenici, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Senju dok je Restart koalicija dobila samo u Vinodolskoj općini. U šest jedinica lokalne samouprave HDZ je dobio povjerenje 33 posto birača. Restart koalicija je skupila 26 posto glasova. Na trećem mjestu je Domovinski pokret s 4,4 posto, a platforma Možemo! i Most su na četiri posto. Niti jedna druga lista nije stigla do pet posto.

Najuvjerljiviju pobjedu HDZ je odnio u Senju gdje je Restart koaliciju ostavio u minusu od 30 posto te u  Novom, gdje je razlika 20 posto. U Kraljevici je razlika 14 posto, u Bakru 11 posto. Najneizvjesnije je bilo u Crikvenici,  gdje je HDZ pobjegao Restart koaliciji za četiri posto. Restart je u Vinodolskoj općini u plusu sedam posto u odnosu na HDZ.

Domovinski pokret najbolji je rezultat postigao u Senju (13 posto), Možemo! u Bakru i Kraljevici, po šest posto.  Most je najuvjerljiviji bio u Senju s devet posto glasova.

U Bakru je HDZ dobio 42 posto, Restart 31 posto, Možemo i Domovinski pokret po šest posto te Most pet posto.
Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je dobio 936 preferencijalnih glasova, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina 398 glasova, ministar branitelja Tomo Medved 102, donedavni saborski zastupnik iz Novog Saša Đujić 93 glasa, a Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta 61 preferencijalni glas…

Tomislav Klarić

Pobjedu u Crikvenici odnio je HDZ s 38 posto glasova, slijedi Restart koalicija s 34 posto. Treće mjesto dijele Most i Domovinski pokret sa po šest posto glasova. Na petom mjestu je platforma Možemo! s pet posto glasova.
Novljanski ministar Oleg Butković dominira po broju preferencijalnih glasova (1.047). Slijede istarski SDP-ovac Peđa Grbin (431), gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (187), riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (171), Mostovac Marin Miletić (105), Ivan Pernar (104), Carla Konta iz Domovinskog pokreta (102), Katarina Peović iz Radničke fronte (83), Željko Jovanović (79), načelnica Omišlja Mirela Ahmetović (76), Ivan Kirin (49), crikvenički Mostovac Igor Posarić (48), gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić (40)…

Oleg Butković

U Kraljevici je pobijedio HDZ osvojivši 44 posto. Restart koalicija uhvatila je 30 posto. Gotovo šest posto glasova pripalo je platformi Možemo! Most je nadomak pet posto, a Domovinski pokret nadomak četiri posto.
Gradonačelnik Dalibor Čandrlić dobio je 442 preferencijalna glasa, a Oleg Butković 200. Treći je Peđa Grbin sa 121 glasom, četvrta Mirela Ahmetović (78), peti Vojko Obersnel (69), a šesti Marin Miletić (47).

U Novom Vinodolskom HDZ je dobio 50 posto. Restart koalicija je ostala na 30 posto. Domovinski pokret je dobio nešto više od pet posto, a platforma Možemo! stigla je nadomak četiri posto.
Najveći broj preferencijalnih glasova dobio je Saša Đujić (304), slijede Tomislav Klarić (254), Tomislav Medved (253), Zlatko Komadina (203), Davor Ivo Stier (53), Ante Prkačin (45)…

HDZ je uvjerljivo pobijedio u Senju s 49 posto glasova. Restart koalicija je na 19 posto. Domovinski pokret je na 13 posto, Most na 9 posto.
Najviše preferencijalnih glasova dobio je Božidar Kalmeta (158), slijede senjski SDP-ovac Tomislav Zrinski (148), Mostovac iz Svetog Jurja Hrvoje Bezjak (138), Ivan Malenica (131), šef županijskog HDZ-a Marijan Kustić i Nediljko Dujić (po 117 glasova), Franko Vidović (105), novinarka iz Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto (73)…

U Vinodolskoj općini pobijedila je Restart koalicija s 41 posto, HDZ je dobio 34 posto. Platforma Možemo! je na 5,8 posto, Most na 5,6 posto, Domovinski pokret na 5,3 posto.
Najviše preferencijalnih glasova dobio je Zlatko Komadina (174), slijede Saša Đujić (144), Tomislav Klarić (111), Tomo Medved (74)…

Najveću izlaznost bilježi Novi Vinodolski s 55 posto. Slijede Senj (52), Bakar (48), Kraljevica (47), Vinodolska općina (40 posto) i Crikvenica (39 posto).

U Sabor su s područja Hrvatskog primorja ušli Oleg Butković i Tomislav Klarić. No, to nije konačni popis zastupnika s područja Hrvatskog primorja. Možda u Zagreb ode još netko. Ermina Lekaj Prljaskaj je kao predstavnica Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj ušla ponovno u Sabor kao predstavnica albanske, bošnjačke, makedonske, crnogorske i slovenske manjine.

Ermina Lekaj Prljaskaj

error: Content is protected !!