Hodočašće pomoraca Svetom Nikoli jače od korone i bure

Tradicija duga 22 godine nije prekinuta u godini u kojoj se navršava 225 godina svetišta u Kraljevici

KRALJEVICA Usprkos koroni i jakoj buri jedna tradicija duga 22 godine nije prekinuta. U Kraljevici je održano 22. pomorsko hodočašće Svetom Nikoli. Ove godine s puno manje sudionika zbog epidemiološke situacije. Na žalost, jer se upravo 2020. godine navršava 225 godina svetišta u Kraljevici.

Konvoj brodova koji je zaplovio iz riječke luke predvodio je brod Lučke kapetanije Vid. S broda su se u Kraljevici iskrcali kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević te tajnica Odbora za obilježavanje blagdana sv. Nikole Riječke nadbiskupije Marica Njegovan. Dočekali su ih župnik vlč. Đulijano Trdić, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, njegova zamjencia Paula Vučković te predsjednica gradskog vijeća Kraljevice Vesna Špalj. Nakon dočeka na rivi u Kraljevici započela je svečana sveta misa koju je uživo prenosila na svojoj Facebook stranici Župa Kraljevica.

Župnik Kraljevice vlč. Đulijano Trdić istaknuo je da je hodočašće prilagođeno epidemiološkoj situaciji, ali da je povećan broj svetih misa kroz tjedan te da se pomorci mogu doći pomoliti i kroz tjedan.

Ove godine blagdan Svetog Nikole dočekao je tek obnovljen krov crkve Svetog Nikole u Kraljevici. Ulaganje iznosi 350 tisuća kuna. Europska sredstva dobivena preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrivaju 300 tisuća kuna, a ostatak je izdvojio Grad Kraljevica. Radovi su trajali dva mjeseca.

error: Content is protected !!