Iznajmljivač mora gostu otvoriti dušu

Edukativna radionica za iznajmljivače senjske turističke zajednice ponudila je mnoštvo korisnih savjeta i objašnjenja uoči turističke sezone

SENJ Turistička zajednica Grada Senja organizirala je edukativnu radionicu za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu u senjskom domu kulture. Prisutne je uvodno pozdravio i uveo u teme radionice direktor TZ Grada Senja Viktor Samaržija koji je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom pružatelja usluga te naglasio dobru suradnju sa svim institucijama, uključenima u rad s pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu.
Sastanku je nazočio i direktor TZ Ličko – senjske županije Ivan Radošević, a ispred Grada Senja predsjednik vijeća Senja Željko Tomljanović i zamjenik gradonačelnika Jurica Tomljanović. O obvezama iznajmljivača prema Zakonu o porezu na dohodak i PDV-u govorila je Silvana Čorić, viša upravna savjetnica Poreznog ureda Gospić rekavši, između ostaloga, kako je od 1. siječnja 2019.
godine utvrđivanje visine paušalnog poreza u nadležnosti lokalne uprave. Za Grad Senj ostao je nepromijenjen iznos od 300 kuna, što s deset postotnim prirezom iznosi 330 kuna. Također je naglasila kako su ulaskom Hrvatske u EU, svi građani koji se bave iznajmljivanjem smještaja i koji primaju usluge od  poreznih obveznika iz drugih članica EU-a, dužni zatražiti PDV identifikacijski broj. Ako te usluge (agencijske, posredničke) primaju iz zemalja koje nisu članice EU-a ili iz Hrvatske, tada nisu dužni zatražiti PDV identifikacijski broj.
Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti odnosno novosti u zakonskoj regulativi predstavila je Marijana Lulić, voditeljica Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave u LSŽ. Specijalizacija ponude i udruživanje tema je o kojoj je govorio Nedo Pinezić, Quanarius d.o.o istaknuvši kako je dobar primjer privlačenja i zadržavanja gostiju otvorenost prema gostu, druženje i međusobna suradnja mikro poduzetnika. Dodao je kako svaki iznajmljivač mora istaknuti svoje posebnosti koje nudi, tj. jednostavno rečeno pokazati dušu. Primjer dobre prakse suradnje mikro poduzetnika u destinaciji, tema je s kojom je prisutne upoznao Mladen Draguzet, “Istra outdoor experience”, iz Barbana.
Na pitanje kako poboljšati popunjenje smještajnih kapaciteta, odgovorila je Danijela Faraguna, “Deo Volente” d.o.o. iz Labina. Govoreći o tome kako se predstaviti gostu na internetu, koji je danas jedan od važnijih oblika prezentacije, kao najvažnije istaknula je pravilno se prezentirati, izdvojiti se iz mase kvalitetnim opisom, ispravno formirati cjenu, napraviti profesionalne fotografije te odraditi kvalitetan internet marketing. Na pitanja pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu, eminentni stručnjaci spremno su odgovarali i ponudili korisne savjete za daljnji rad, među kojima su najbitnijim istaknuli iskrenost prema gostu, ljubaznost i srdačan doček te ponudu nečeg samo svojeg, posebnog i različitog od ponude ostalih iznajmljivača.
Ivan Radošević direktor županijske turističke zajednice prezentirao je promidžbene aktivnosti županijske TZ, a prikazan je i promo film „Visit Lika“ koji je na vodećem svjetskom turističkom sajmu – ITB sajmu u Berlinu, među snažnom konkurencijom od čak 148 promotivnih filmova poznatih destinacija iz cijelog svijeta osvojio prestižnu nagradu „The Golden City Gate“. Film prikazuje ljepote cijele županije. Direktor TZ Senj Viktor Samaržija obavijestio je kako će još ove godine svojim iznajmljivačima proslijediti uplatnice za boravišnu pristojbu, iako po poslovniku TZ nisu dužni, ali će izaći u susret svojim iznajmljivačima. Iduće godine iznajmljivači će račune vaditi iz sustava eVisitor. Najavio je i kako je, u suradnji s Gradom Senjom, u tijeku izrada novog promotivnog filma o Senju.

error: Content is protected !!