Jablanac: najniži planinarski dom na svijetu proslavio 100. rođendan

Planinarsku kuća Miroslav Hirc, na 26 metara visokoj litici iznad Jablanca, već 40 godina vodi HPD MIV Varaždin

JABLANAC Planinarska kuća Miroslav Hirc u Jablancu proslavila je 100. rođendan. Dom koji se nadvio nad Jablancem nudi pregršt zanimljivosti. Sam stoti rođendan je priča za sebe. Posebna priča je činjenica da se jedna planinarska kuća nalazi na moru, na samo 26 metara nadmorske visine. Na danas otkrivenoj ploči stoji da je riječ o najnižem planinarskom objektu na svijetu. Pažljiviji će nam ponuditi podatak da je to druga “najniža” planinarska kuća u Hrvatskoj. Navodno postoji još jedna na manje metara nadmorske visine na nekom od jadranskih otoka. Treća priča koje će privući pažnju je da kuću vode Varaždinci, Hrvatsko planinarsko društvo MIV Varaždin.

Upravo varaždinskim planinarima kuća može zahvaliti za dobru formu. Kako je rekao direktor TZ Grada Senja Viktor Samaržija na proslavi 100. rođendana u Jablancu: stogodišnjak je vitalan zahvaljujući trudu planinarskog društva MIV koje će u svojim aktivnostima imati podršku senjske turističke zajednice. Hrvatski planinarski savez je 1954. godine otkupio kuću od nasljednika Miroslava Hirtza, književnika i zoologa rođenog u Bakru. Od 1962. godine kućom upravlja PD Japetić, a potom stižu Varaždinci. Na rođendan svog drugog doma Varaždinci su doveli aktualnog predsjednika Gorana Tišljara, ali i njegove prethodnike. Varaždinski planinari su naglasili da kuća ima velik značaj za mjesto koje se odlaskom trajekta ispraznilo. A pozicija kuća? Idealna. Za poglede na mjesto i Velebitski kanal i kao polazna točka za planinarenje, od Zavratnice do Malog Alana. Prije 40 godina dom smo preuzeli u derutnom stanju, danas s ponosom možemo reći da se ljudi koji jednom posjete dom vraćaju. To sve govori koliko im se kuća sviđa, zaključuju Varaždinci. Za budućnost kuće nema straha. HPD MIV Varaždin može se pohvaliti s čak 1.600 članova. Još više veseli činjenica da djeca čine 50 posto članstva.
Na svečanost je stigla i predsjednica NO Hrvatskog planinarskog saveza Neda Turina. Pozdrave je preko prvog čovjeka senjskog turizma uputio i senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović.

error: Content is protected !!