Javnozdravstvene akcije na Korzu povodom Svjetskog dana zdravlja

Akcija NZZJZ će se održati u ponedjeljak, a ponudit će mjerenje krvnog tlaka i šećera, mjerenje očnog tlaka, jačinu stiska šake, demonstraciju laičkog oživljavanja…

RIJEKA Ove godine Nastavni zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Svjetski dan zdravlja obilježava pod sloganom “Naš planet, naše zdravlje”, naglašavajući važnost utjecaja okoliša na zdravlje ljudi. U suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka te uz podršku JGL-a, Lige protiv raka PGŽ, Udruge žena operiranih dojki Nada, Invalidskog Ilco društva Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Medicinske škole Rijeka, KD Čistoća, Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udruge Hepatos, Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnica PGŽ, Fakulteta zdravstvenih studija, Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1, na Korzu će se u ponedjeljak (11. travnja) održati niz javnozdravstvenih akcija, koje imaju za cilj podizanje svjesnosti građana PGŽ-a o utjecaju okoliša na zdravlje čitavog planeta.

U sklopu globalne kampanje na Korzu će se održati mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te mjerenje očnog tlaka i jačine stiska šake, demonstracija laičkog oživljavanja, kviz znanja o zdravlju, edukacija o pravilnom odvajanju otpada, Riperaju i reciklažnim dvorištima te hijerarhiji gospodarenja otpadom i glomaznom otpadu, demonstracija uzrokovanja i ispitivanja vode za piće. Kako bi se naglasila važnost recikliranja, održat će se i izložba radova od recikliranih materijala, a NZZJZ PGŽ građane će informirati o Nacionalnim preve ntivnim programima uz prigodno dijeljenje promotivnih materijala. U rekreativno-zabavnom dijelu programa (od 11-12 sati) za građane će se organizirati vježbe razgibavanja (Medicinska škola), zatim ples Jerusalema (Centar za odgoj i obrazovanje) te na kraju vježbe opuštanja i disanja (Društvo sportske rekreacije Carolina 3,2,1).

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kako samo zajedničkim naporima i proaktivnim djelovanjem možemo izgraditi svijet s čistijim zrakom, hranom i vodom te da se zdravlje ne dobiva na poklon, već zaslužuje odgovornim ponašanjem.