Jesu li nam mobiteli kindapirali djecu?

Predavanje “Djeca s licima koja sjaje” o ovisnosti o mobitelima i tabletima u ponedjeljak će održati dr. Ivan Burcar

SENJ Predavanje “Djeca s licima koja sjaje – Glow Kids”; održat će dr. Ivan Burcar, specijalist opće kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine s početkom u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju. Predavanje organizira OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Senj povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca. Dr. Ivan Burcar radi kao kardijalni kirurg u Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, a uz svoj posao posvetio se istraživanju tjelesnih i psihičkih posljedica ovisnosti djece, ali i odraslih o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama.
“… Djeca gotovo u transu, kao hipnotizirana gledaju u ekrane mobitela, tableta i to na igralištima, u kafićima, restoranima, pa i u školama. Često ne čuju što im govorimo, a reagiraju burno negodujući, ponekad i agresivno kada im se tehnička sprava pokuša oduzeti. Kuda to vodi? Kako tehnologija i videoigre djeluju na razvoj dječjeg mozga? Kako dugotrajno izlaganje “digital candy” (elektronskim slatkišima) mogu utjecati na život modernog čovjeka? Jesu li nam ekrani “kidnapirali” djecu, radi li se o pravoj ovisnosti, … i što bi roditelji trebali činiti? Utječe li pretjerano korištenje društvenih mreža na povećanu učestalost drugih oblika rizičnog ponašanja kod adolescenata?“, ovo su samo neka od pitanja kojima će dr. Burcar probati potaknuti sudionike predavanja da razmisle o posljedicama koje može donijeti tehnologija. Razgovor na ovu temu povod je za razmišljanje i djelovanje roditelja, odgajatelja, učitelja i drugih stručnjaka u nastojanju da se podigne svijest o potrebi kontrole masovnog razvoja ovisnosti o tehnologije djece, ali i odraslih te prilog poticajima za razvijanje zdravih životnih navika i zdrave komunikacije.
“Više nego dovoljan razlog da nam se pridružite na predavanju”, poziva ravnateljica senjske osnovne škole Rosanda Bilović.

error: Content is protected !!