Kino se vraća u Senj

Očekujemo da bismo u drugoj polovici svibnja ili početkom lipnja krenuli s probnim emitiranjem, dva filma ili četiri predstave tjedno, što bi bio uvod u filmsku jesen u Senju, kaže ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Prpić

Senj – Kino uskoro kreće u digitalizaciju, najavljuje ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta „Milutina Cihlara Nehajeva“ Ivan Prpić. Ustanova redovito prati natječaje državnih institucija i gospodarskih čimbenika koji u svojoj djelatnosti promiču, barem jednim dijelom, kulturno stvaralaštvo te su tako aplicirali za sredstva Ministarstva kulture s tri programa, nabava novih zavjesa, novih sjedalica i digitalizacija kina, od čega je u 2019. godini prošla digitalizacija kina. „Dom kulture je od 1977. do 1983. godine nalazom građevinske inspekcije bio zatvoren, bio je u poprilično ruševnom stanju i onda je tih godina kompletna društveno politička zajednica zajedno s Gradom Senjom i tadašnjim Centrom za kulturu i obrazovanje pokrenula tzv. društveni samodoprinos za potpunu adaptaciju. Tada je u Dom kulture instalirana najsuvremenija oprema, u tehničkom i scenskom smislu, no vrijeme čini svoje i mnoge stvari su uništene i stavljene van funkcije. Sada krećemo u modernizaciju i ponudit ćemo sofisticiranu tehniku koja će plijeniti pozornost senjske publike. Uz razumijevanje ministarstva pokrenuta je čitava mreža digitalizacije kino dvorana u Republici Hrvatskoj i tako su odobrena sredstva i za digitalizaciju našeg kina.“ rekao je Prpić dodavši kako je želja kino kao medij vratiti sugrađanima kako ne bi morali putovati u Rijeku na kino predstave. Naglasio je kako je u Senju kino uvijek bilo prisutno i predstave dobro praćene podsjetivši na kino dvoranu koja se nalazila u Senjanima poznatoj Vlahovićevoj kući na autobusnoj postaji, ljetnu pozornicu, danas discotheque Magnus, potom kino u Domu kulture koje je 2007/08. radi zastarjele tehnologije moralo prestati s radom.

Sredstva potrebna za projekt digitalizacije iznose 355 tisuća kuna, od čega Ministarstvo kulture izdvaja 250 tisuća, a preostalih 105 tisuća kuna Grad Senj. Time će senjsko kino dobiti najmoderniji sustav zvučnika i kinoaparaturu „Predstoji dio pravne priče, provedba postupka javne nabave. Radovi neće trajati dugo, očekujemo da bismo u drugoj polovici svibnja ili početkom lipnja krenuli s probnim emitiranjem, dva filma ili četiri predstave tjedno, što bi bio uvod u filmsku jesen u Senju“ rekao je Prpić.

Dodaje kako će novi filmovi gotovo trenutno stizati u senjsko kino, a ne kao nekada, kada se na nove naslove moralo čekati od jednoga do nekoliko mjeseci. Što se tiče nabave novih sjedalica i zavjesa, Prpić najavljuje realizaciju u iduće dvije godine.