Knjiga nije tužna, samo priča o rastanku do novog susreta

Obiteljski centar u Senju organizirao je predstavljanje knjige „Matija, svjedočanstvo jedne mame“ autorice Dijane Brnčić

SENJ „Matija, svjedočanstvo jedne mame“ autorice Dijane Brnčić naslov je knjige čije je predstavljanje organizirao jučer Centar za socijalnu skrb Gospić Podružnica Obiteljski centar u Senju. Prisutne je uvodno pozdravila predstojnica obiteljskog centra Suzana Svetić koja je rekla koliko god teška i bolna tema bila jer je jedan mladi život nestao, ostavio je trag koji će ostati zauvijek.
Matija Katalinić bio je član košarkaškog kluba „Kastav“. Školska sportska dvorana od rujna 2018. godine nosi njegovo ime. Matija je doživio sportsku povredu igrajući za KK Kastav, koja je otkrila da mladić boluje od neizlječive bolesti. U ovoj knjizi majka svjedoči trenutke koje je prolazio Matija od saznanja o bolesti, ali i o svemu onome što nam donosi naša svakodnevica – o ljubavi, prijateljstvu, dobroti, sportskim težnjama, boli i patnji. Saznavši da je došao do kraja puta bilo mu je važno da svi vjeruju u njega te je napisao pismo svome treneru, rekla je, između ostaloga majka.
„Ništa nije gotovo, treneru. Mene možda jesu doktori otpisali i odustali od mene, ali ja nisam odustao od sebe. Želim živjeti i imam pravo
boriti se iz dana u dan i svima reći: e, sad ću vam pokazati. Sve je moguće, treneru, pa tako i Kastav može biti prvak sezone. Čuda se
događaju u svijetu, samo treba istinski vjerovati“, dio je Matijinog pisma upućenog treneru.
Knjiga je nastala iz obećanja majke djetetu da će napisati osvrt o svemu. I OŠ Kastav pamti svoga Matiju. Tjedan dana oko godišnjice njegove smrti radi dobra djela i potiče djecu u školi da rade dobra djela u Matijino ime, a sudjeluje i Matijin klub.
„Košarkaški klub se uključio, igraju se utakmice, pomaže onima kojima je to najviše potrebno. Ove godine skupljali smo sredstva za malu Milu. Dvorana nosi Matijino ime, ostavio je dubok trag, puno ljudi je za njega čulo i ja mislim da sam ispunila njegovu želju“ rekla je Dijana Brnčić, Matijina mama.
Knjigu je uredila prof. Dubravka Uroda.
„Svjedočanstva spadaju među najsnažnije oblike ljudskog izraza. I zato usred oceana praznih priča koje zapljuskuju ljudske mozgove u ovome vremenu, dobro je da se tiska i ovakva knjiga. Ova knjiga nije tužno štivo, ovo je samo priča o rastanku do novog susreta. O ljudima koji zaslužuju poštovanje. O dječaku Matiji koji je poput grude snijega zakotrljao lavinu. Pokrenuo je, učinio da zatrepere mnoge duše, na jednostavan, prirodan način, onako kako je čovjek blizak čovjeku, kako je iskonski stvoren“ dio je iz recenzije Božidara Prosenjaka.
U glazbenom dijelu vrlo emotivne večeri nastupila je Ženska klapa „Senjkinje“.

error: Content is protected !!