Kraj pivovare na Kukuljanovu: Kaltenberg Adria odlazi u stečaj

Kaltenberg je u svojoj pivovari proizveo Tars, riječko pivo koje je postalo čak i službeno pivo riječkog nogometnog kluba, koje se točilo tijekom domaćih utakmica na stadionu Rujevica. Međutim, očito je 2020. godina pokazala značajan pad potražnje budući da su dobar dio godine stadioni bili zatvoreni za publiku, jednako kao i lokali.

Rijeka – Trgovački sud u Rijeci, odnosno sutkinja Danijele Korlević, donijela je odluku o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Kaltenberg Adria d.o.o. za proizvodnju piva s Kukuljanova.

Istom odlukom, datiranom 7. prosinca, za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Diego Debeljuh iz Pule.

Stečaj za Kaltenberg

Prema sudskim spisima, prijedlog za otvaranje stečaja podnijeli su članovi uprave riječke pivovare Gordan Putanec, Klaus Dieter Nicola te Karl Rupprecht Prinz von Bayern, temeljem niza poteškoća koje je postojalo u poslovanju. U prijedlogu su ustvrdili kako „postoji nesposobnost za pklaćanje i dužnik ne može trajnije ispunjavati svoje obaveze“.

Između ostalog, Kaltenberg Adria dužan je 630 tisuća kuna neplaćenog PDV-a, prema Carinskoj upravi dužan je 740 tisuća kuna, a tvrtka nije bila niti u mogućnosti isplatiti poreze i doprinose na plaću za listipad u visini od 170 tisuća kuna. Značajno veći dug je prema dobavljačima te iznosi preko 5 milijuna kuna, dok su potraživanja 3,2 milijuna kuna.

Vlasnici su izgubili interes za daljnjim ulaganjima / Arhiva

– Tvrtka od svog otvaranja i pokretanja proizvodnje ima prosječne mjesečne troškove veće od prihoda, što je uvijek bilo pokrivano kreditima vlasnika, koji su nakon inicijalnog ulaganja od 35 milijuna kuna, dodatno tijekom 2018. i 2019. godine uložili 26 milijuna kuna te 2020. godine dodatnih 6 milijuna kuna. S obzirom da bi daljnje poslovanje tražilo dodatna ulaganja za pokrivanje operativnog gubitka u visini između 300 i 400 tisuća kuna mjesečno, vlasnik je donio odluku o prestanku daljnjih ulaganja, navodi se u podnesku.

Gorak kraj za Tars

Tako se čini da je jedna priča o „riječkom pivu“ koja je imala ambiciozan početak, doživjela neslavan kraj. Kaltenberg je u svojoj pivovari proizveo Tars, riječko pivo koje je postalo čak i službeno pivo riječkog nogometnog kluba, koje se točilo tijekom domaćih utakmica na stadionu Rujevica. Međutim, očito je 2020. godina pokazala značajan pad potražnje budući da su dobar dio godine stadioni bili zatvoreni za publiku, jednako kao i lokali.

Prema podacima koje je objavila FINA, u 2019. godini Kaltenberg Adria ostvario je 16,4 milijuna kuna prihoda, uz gubitak od čak 17 milijuna kuna. Riječka pivovara imala je i najmanji prihod po zaposleniku, 283 tisuće kuna, što je oko 10 puta manje od Pivovare Ličanka koja je ostvarila najveći prihod po zaposlenom u visini od 2,8 milijuna kuna.

error: Content is protected !!