Kreće rekonstrukcija najopasnije ceste u županiji

Izgradnju rotora možemo shvatiti kao uvod u puno veću investiciju na području Grada Bakra. Rekonstrukciju 7 kilometara ceste od Oštrovice do Meje. Investicija koju vode Hrvatske ceste je vrijedna 45 milijuna kuna.

Hreljin – Započela je gradnja rotora na Meji. Radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna bi trebali okončati do uskrsa. Radi se o raskršću na kojem su česti zastoji, posebice tijekom ljeta. Teško se probiti preko križanja iz pravca Bakru odnosno iz pravca Praputnjaka za ljetnih gužvi jer tri puta više vozila ide glavnim pravcem Gornje Jelenje – Hreljin. Rotor bi morao riješiti taj problem, kao i povećati sigurnost, uvjereni su u investitoru, Hrvatskim cestama – Poslovnoj jedinici Rijeka. Izvođač radova je GP Krk. Zahvat obuhvaća izgradnju rotora s rekonstrukcijom privoza, uključujući i nerazvrstanu ceste za buduću radnu zonu Glavičina koja se nalazi južno od raskršća. U sklopu zahvata postavit će se i javna rasvjeta. Projekt sufinanciraju Županijska uprava za ceste, KD Vodovod i kanalizacija te Grad Bakar.

Izgradnju rotora možemo shvatiti kao uvod u puno veću investiciju na području Grada Bakra. Rekonstrukciju 7 kilometara ceste od Oštrovice do Meje. Investicija koju vode Hrvatske ceste je vrijedna 45 milijuna kuna. U tijeku je izrada natječajne dokumentacije za odabir izvođača.

Radi se o jednoj od najopasnijih cesta na području Primorsko-goranske županije. Prije nekoliko godina analizirani su najopasniji zavoji na području Primorsko-goranske županije. Na 20 kilometara dugoj dionici od Gornjeg Jelenja do Šmrike, čiji je sastavni dio potez Oštrovica – Meja, podvučeno je 6 opasnih zavoja. Petogodišnja analiza je pokazala da se godišnje na cesti zna dogoditi po 17 prometnih nesreća. Dvije trećine nesreća dogodi se na zavojima. Na prijelazu preko željezničke pruge u 5 godina dogodile su se 3 nesreće.

Prosječni godišnji dnevni promet cestom iznosi 3 tisuća vozila, a cesta je posebno opterećena ljeti, kada se prosječni dnevni promet penje na gotovo 7 tisuća vozila. Naime, radi se o najkraćem pravcu prema Crikvenici i Krku iz unutrašnjosti. Vozila iz smjera Zagreba silaze s autoceste na čvoru Oštrovica i ljeti znaju cestom s bezbroj zavoja zavladati kolone.

Podsjetimo da su lani Hrvatske ceste sanirale pokos Hreljin u dužini od 300 metara. Radovi vrijedni više od 850 tisuća kuna trajali su od travnja do srpnja.