Kruna priče o bakarskom slijepom vodonoši: slikovnica Kamenčići od suza

U sklopu proslave blagdana Sv. Andrije, zaštitnika Bakra, TZ Grada Bakra predstavila je projekt u koji su uključeni učenici i brojni suradnici

BAKAR U sklopu proslave blagdana Sv. Andrije, zaštitnika Bakra, predstavljena je kruna projekta TZ Grada Bakra u čijem je centru priča o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu. Radi se o slikovnici “Kamenčići od suza”.
Autori teksta su učenici 4. razreda OŠ Bakar i Područne škole Krasica te učenici 7. razreda OŠ Hreljin. Tekstove je uredila Iva Silla. Ilustracije su djelo učenika iz Bakra, Hreljina i Krasice, a uredila ih je Ivana Miloš koja potpisuje i grafički dizajn. Pokrovitelji su Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, HTZ, TZ Kvarnera, Industrijska zona Bakar, INA i Lions klub Korzo Rijeka.

Direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić objasnila je kako je do projekta došlo. Još 2012. godine slučajno je naletjela na priču o slijepom bakarskom vodonoši. Kad je prije nekoliko godine krenula na tečaj za interpretacijskog vodiča razmišljala je što odabrati za svoju temu u Bakru. Da li Tursku kuću, ribare, crkva Majke Božja od porta… I sjetila se priče o slijepom vodonoši Ivanu Čopu te odlučila oživjeti priču. Mislila sam da ću položiti ispit sa završnim radom Stopama bakarskog vodonoše i da će na tome završiti, no nakon nekog vremena odlučili smo oživjeti priču i oteti je zaboravu, objasnila je direktorica TZ Grada Bakra koja je i inicirala projekt.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je pohvalio ideju te naglasio da se Bakar investicijama u park, morsku šetnicu te u kanalizaciju koja će osigurati čisto more u Bakru pretvara u grad atraktivan posjetiteljima, a njih će sigurno zaintrigirati priča o slijepom vodonoši. Pročelnica Grada Bakra Maja Šepac Rožić je pohvalila sve uključene u projekt koji je prikazao Bakar na sasvim drugačiji način i ujedinio lokalnu zajednicu te uputila zahvalu učenicima i TZ Grada Bakra kao inicijatoru projekta. Uključeni u projekt dobili su i zahvalnice TZ Grada Bakra.

U projektu je sudjelovala Udruga slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije u projektu odnosno predsjednik udruge Emil Mandarić koji je kao kipar izradio skulpturu bakarskog vodonoše.
Slikovnica ima i prateći audio zapis, za koji se pobrinula Creative Media, kako bi slabovidni i slijepi mogli doživjeti priču.