KUD Bribir proslavio svoj 45. rođendan

Na svakoj smotri s ponosom i dostojanstvom nosimo naše bribirske nošnje, tancamo bribirske tance i igramo naše lipo Biribirsko kolo. Ponosni smo ča smo Bribirci, poručila je predsjednica KUD-a Biserka Lončarić

BRIBIR Kulturno umjetničko društvo Bribir obilježilo je 45 godina neprekidnog rada svečanom sjednicom u Domu kulture u Bribiru, uz nazočnost svojih članova, predstavnika svoje Vinodolske općine, prijatelja i kolega. KUD Bribir se rodio 1974. godine, kada se izdvojio iz Narodne knjižnice i čitaonice Bribir i počeo samostalno djelovati kao udruga. Povijesna skupština održana je u Sokolani, gdje KUD i danas ima prostor. U sastavu KUD-a djelovalo je i Društvo za narodne običaje koje se 1995. godine izdvojilo i djeluje samostalno. KUD je isprva nosio ime Stjepan Brozičević, a 1998. godine mijenja ime u današnje zbog lakše prepoznatljivosti.
U 45 godina Bribirce je vodilo deset predsjednika. Četvero ih više nema: Mihovil Kombol, Vladimir Veljačić, Mladen Čor i Vesna Spoja. I danas, svaki na svoj način, žive i vole svoj KUD Ljubo Antonić, Zlatan Ligatić, Ivan Ligatić, Zrinjko Antonić, Dajana Jerčinović i aktualna predsjednica Biserka Lončarić. Bribirski KUD ne bi mogao funkcionirati bez svojih 19 voditelja: Ivica Kaliman, Tome Dražić, Pavao Kombol, Bosiljka Martinčić, Suzana Šestak, Jelena Franjković, Josefina Manestar, Ljubo Antonić, Ivan Ligatić, Ana Hrbud, Nataliya Yalnytska, Jagoda Ugrin, Slavica Mavrinac, Vesna Spoja, Sanda Šmit, braća Nikica i Vinko Piškulić, Ana Debelić i Ljiljana Kovač.

Kroz KUD je prošlo mnoštvo članova koji su u četiri i pol desetljeća djelovali u nizu sekcija: Društvu za narodne običaje, recitatorskoj, dramskoj, taburaškoj, klapi Bribir, klapi Fijolice, mješovitom pjevačkom zboru, sekciji za kreativan rad, sopilaškoj, tamburaškoj, malom folkloru i folklornoj sekciji, pučkim pivačima i sopcima. Danas u KUD-u djeluje dramska i folklornasekcija, mali folklor, tamburaši i sopilaši te vokalna grupa. KUD je ime Bribira donio do Austrije, Slovačke, Slovenije i BiH. Samo ove godine Bribirci su posjetili Sinj, Brinje, Severin na Kupi, Kanfanar, a do kraja godine posjetit će Sevnicu u Sloveniji i Gospić.
“Na svakoj smotri s ponosom i dostojanstvom nosimo naše bribirske nošnje, tancamo bribirske tance i igramo naše lipo Biribirsko kolo. Ponosni smo ča smo Bribirci”, poručila je predsjednica KUD-a Biserka Lončarić dodajući:
“Najbitnije za svih ovih 45 godina je da smo bili i ostali čuvari tradicije našeg kraja i da sustavno radimo na očuvanju autohtone čakavsketradicije i govornog izričaja”.
Predsjednica KUD-a je istaknula dobru suradnju s Vinodolskom općinom, DVD-om, lovačkim društvom, vrtićem, školom, Udrugom Sv. petra i Pavla, sa susjednim KUD-ovima…
Na svečanosti je svaka sekcija izvela svoj program, a na kraju se zaigralo Bribirsko kolo. KUD-u su čestitali načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, u ime Primorsko-goranske županije čestitke je prenio Mario Kružić, a u ime umirovljenika Vlado Varelija. Slavjenicima su čestitali i obrtnici i Udruge Svetog Petra i Pavla. Danijela Lakotić je KUD-u uručila kolaž fotografija sa snimanja RTL-ove “Gastrolutalice” koja je još jedan prilog registraciji Bribirskog prisnaca kao autohtonog proizvoda.

error: Content is protected !!