ERSTE AD

KUD Ilija Dorčić proslavio 70. rođendan svečanim koncertom

Sedam desetljeća slavi i Narodni muzej i galerija

NOVI VINODOLSKI Sedamdeseti rođendan KUD Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog proslavio je svečanim koncertom na Frankopanskom trgu.
– Proslava je, kada smo je lani dogovarali, trebala biti u puno većem obimu, ali nas je koronavirus spriječio u tome te koncerte i izdavanje monografije odgodio za neka pogodnija vremena. Lijepo je živjeti u gradu u kojem se ta neka društvo-kulturno-umjetnička konstanta provlači još od 1288. i Vinodolskog zakona, preko Frankopana i Mažuranića, svih glumaca, slikara, književnika i umjetnika koji su dom pronašli baš u našem Novom, pa do ovakva dva bastiona naše baštine kao što su KUD i Muzej, istaknuo je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković te dodao kako je s institucijama bilo razgovora o tome na koji bi se način dio novljanskih narodnih običaja mogao predstaviti turistima i u vrijeme turističke sezone, ali i o ideji pokretanja škole novljanske čakavštine.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog čestitao je i Narodnom muzeju i galeriji, koji ove godine također slavi 70 godina postojanja te Katedri čakavskog sabora koja s ponosom može otpuhnuti 50 svijećica. Posebne čestitke zaslužila je ravnateljica Narodnog muzeja i galerije te predsjednica KUD-a Đurđica Krišković. KUD-u su rođendan čestitali predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Ovo je velika obljetnica u kojoj se prisjećamo zajedničkih druženja, gostovanja i nastupa. Vežu nas brojne uspomene na vrijeme koje smo proveli zajedno kao članovi različitih sekcija koje su djelovale u KUD-u u ovih 70 godina. A bilo ih je: dramska i recitatorska, mješoviti pjevački zbor, tamburaška, limena glazba, sekcija jugoslavenskog folklora, muške klape Novljani i Vinčace, ženska klapa Mažurana, mažoretkinje, podsjetila je predsjednica KUD-a Đurđica Krišković i prisjetila dugogodišnjih članova Ane Šebalje i Jose Šamanića koji su ih napustili u periodu od prošle obljetnice.

Sačuvan je popis članova KUD-a Ilija Dorčić s osnivanja, iz 1951. godine. Na listi 122 aktivna i potporna člana. Među njima i Branka Kabalin, udana Bugarin, jedina živa svjedokinja prvih dana KUD-a.

Na Frankopanskom trgu nastupili su mali sopilaši pod vodstvom Vinka Piškulića, mali folkloraši pod vodstvom Marine Levar, Pučki pivači te ženska klapa Puntape. Prikazana je novljanska ženidbe u izvedbi KUD-a Ilija Dorčić, a na kraju se igralo novljansko kolo.

FOTO Martina RUBČIĆ

error: Content is protected !!