KUU Sklad vodi zborove na Risnjak, najmanje posjećen hrvatski nacionalni park

Bakarska udruga želi pohodom promovirati zapostavljeni Risnjak koji u godinu dana posjeti tek 17 tisuća izletnika. Sjeverni Velebit je na 30 tisuća, Paklenica i Mljet na 145, Krka na 1,3 milijuna, Plitivice na 1,8 milijuna posjetitelja

BAKAR Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra organizira zborski pohod na Risnjak u subotu 20. lipnja kako bi promovirao Nacionalni park Risnjak koji teritorijalno pripada Bakru. Pozivu KUU Sklad iz Bakra odazvao se veliki broj pjevačkih zborova i udruga s područja Primorsko-goranske županije. Ispred Schlosserovog doma zborovi će zapjevati županijsku himnu “Zavičaju tebi”. Bakarski fotograf Miljenko Šegulja u video zapisu ovjekovječit će glazbeni apel za Risnjak koji poručuje: posjećujte prirodne ljepote svoga kraja.

Nacionalni park Risnjak, biser Gorskog kotara, nositelj je neslavne titule najmanje posjećenog nacionalnog parka u Hrvatskoj: 2018. godine posjetilo ga je manje od 17 tisuća turista, dok je primjerice na Sjevernom Velebitu iste godine bilo oko 30 tisuća planinara, na Paklenici i Mljetu po 145 tisuća. Popularne Plitvice posjetilo je gotovo 1,8 milijuna turista, a NP Krka 1,3 milijuna. Znate li da je vrh Risnjaka područje katastarske općine Bakar, a da Planinarski dom na Risnjaku ima bakarsku adresu? Od Bakra je udaljen oko 25 km, a od Rijeke oko 40. Koliko smo puta bili na Risnjaku, koliko smo pridonijeli skromnoj brojci godišnjih posjetitelja, pita KUU Sklad.

Do Schlosserovog doma na Risnjaku (1.418 m) krenut će se sa parkirališta Vilje (980 m). Na Vilje se dolazi skretanjem na uređenu makadamsku cestu s Gornjeg Jelenja prema sjeveru, te vožnjom kroz šumu u duljini od sedam kilometara. Uspon do Schlosserovog doma preko Medvjeđih vrata (1288 m) traje oko sat i pol. Nakon predaha ispred doma (koji trenutno nije u funkciji) po želji se kreće i na sam vrh Risnjaka, a uspon traje oko 20 minuta. S vrha se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru, te šumska prostranstva Gorskog Kotara i Slovenije. Temeljni fenomen zaštite područja Risnjaka je izuzetno šumsko i hidrogeološko bogatstvo – izvor Kupe, koji je također dio Nacionalnog parka.

Staza je ugodna za pješačenje. Uglavnom je lagana, mjestimično srednje zahtjevna, prikladna i za osobe koje su tek počele planinariti te nisu fizički osobito spremne, kao i za djecu. Šetači će se podijeliti u dvije grupe, bržu i sporiju, svaka će imati svog vodiča. Organizacijski tim uspona čine Bore Štrbac, Dunja Sabljar i Dunja Vladislović.NP Risnjak podržao je inicijativu KUU Sklad i oslobodio sve sudionike plaćanja ulaznica.

Raspored aktivnosti:

– 9 sati: okupljanje na Gornjem Jelenju (Šumarska kuća)
– 9 – 9,30: polagana vožnja makadamskom cestom do Vilja, ulaza u NP Risnjak
– 9,30 – 12: uspon od Vilja do Schlosserovog doma (brža grupa nastavlja uspon do samog vrha Risnjaka)
– 12,30 – 14: snimanje video zapisa i zajedničko pjevanje himne PGŽ „Zavičaju tebi“
– 14,30 – 16: povratak u Vilje gdje nas čeka zakuska (fažol i pečeno meso) i druženje