Lokalni stožeri zatrpani zahtjevima za propusnice, čeka li nas totalna karantena?

U deset minuta stiže po 50 zahtjeva, rekli su nam u jednom od lokalnih stožera Civilne zaštite na području Hrvatskog primorja

CRIKVENICA Izdavanje propusnica zbog pružanja skrbi djeci i starijim osobama pretvorilo je lokalne stožere Civilne zaštite u čistu administraciju. Lokalni stožeri Civilne zaštite zatrpani su zahtjevima građana za propusnicama. Dio zahtjeva se odobrava, dio odbija, no već u prvih nekoliko sati je jasno da će propusnice imati prevelik broj građana. U deset minuta stiže po 50 zahtjeva, rekli su nam u jednom od lokalnih stožera Civilne zaštite na području Hrvatskog primorja. Svima su propusnice “neophodne” i već sada se pojavljuje sumnja hoće li ovakav režim biti efikasan i strah da će se i dalje velik broj građana kretati izvan mjesta svog prebivališta.
U Rijeci je 600 zahtjeva predano od jutros, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel oko 11,30 sati te izrazio bojazan da će nacionalni Stožer staviti mjeru van snage, što će dovesti do totalne karantene. U Crikvenici telefoni i mailovi užareni. Stotine zahtjeva. Slično je u svim stožerima. Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić je rekao da je kraljevički stožer izuzetno strog po pitanju izdavanju propusnica. U Vinodolskoj općini ljudi traže propusnice da bi natočili gorivo. Naime, na području Vinodolske općine nema niti jedna crpke.

Zbrku je izazvao i termin “mjesto prebivališta”. Naime, Odlukom nacionalnog stožera se zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta. Ljudima nije jasno na što se odnosi pojam “mjesto prebivališta”. Da li se pod tim podrazumijeva isključivo mjesto u kojem žive ili se pojam “mjesto prebivališta” odnosi na jedinicu lokalne samouprave? Vrlo je neodređen i Zakon o prebivalištu koji kaže sljedeće: “Mjesto u smislu ovoga Zakona je grad ili općina i naselje koje je u sastavu grada ili općine, sukladno propisima o područnom ustrojstvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.”

Ipak se razjasnilo tijekom jutra. Građani ne smiju napuštati svoj grad ili općinu. Dakle, mještanin Šmrike može do Kraljevice. Mještanin Jadranova može do Crikvenice bez propusnice. Tako su i postavljeni policijski punktovi. Na primjer, na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova. Doduše, na nekim punktovima su građani od službenih osoba dobivali informacije da ne mogu iz svog mjesta u centar svog grada.

error: Content is protected !!