Mesopust kriv ča mladi odlazidu, ča nema dela, ča nema galeba za fureštkinje

Spušteni zastori na 362. senjski mesopust. Meštar Feralić bio je jasan, mesopustu nije bilo spasa 

SENJ Bogatim i atraktivnim programima završen je 362. senjski mesopust. Veselo i zabavno bilo je na mnogim lokacijama u Senju. Da za nastavak slavne maškarane tradicije u gradu pod Nehajem nema straha, dokazala su djeca vrtića Travica koja su se sa svojim tetama u svojim prostorijama maškarali, plesali, pjevali, sladili fritama i krafnama, koje su nezaobilazan dio mašakarane završnice.
“I ove, kao i svih dosadašnjih godina, u vrijeme mesopusta likovno se izražavamo na temu balova, a svakoga jutra djeca sa sobom nose maškarade. Sudjelovali smo već tradicionalno i na Dječjoj maškaranoj povorci u Rijeci s maskom Senjski pomidori s kojom nastupamo i danas na našoj senjskoj povorci. Djeca se vesele i rado prihvaćaju maškaranje i povorku pa ćemo nastaviti s našom lijepom tradicijom i ubuduće“, rekla je ravnateljica senjskog vrtića Dubravka Glavaš.

 

 

 

 

 

Maškaranju su se pridružili i učenici OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića koji su po treći put priredili školski šušur u Domu kulture Milutina Cihlara Nehajeva. I učenici i učiteljice bili su maškarani, plesali su i pjevali na vesele balske ritmove, igrali se i sudjelovali u prigodnom programu koji su osmislile i vodile učiteljica Marta Kaštelan i pripravnica Ivana Rukavina. Žiri sastavljen od učiteljica proglasio je i nagradio najsimpatičniju, najoriginalniju i najljepšu masku. Najsimpatičnija je tako bila Lea Škegro, učenica 1a razreda senjske osnovne škole, najoriginalnija Darija Matičić, učenica 2b radreda, dok je titulu najljepše ponijela Hana Bilović, učenica 3a razreda.
“Danas je škola u sali. Treći put smo ovdje. Vjerujem da je to tradicionalno i da ćemo mi biti škola koja će svake godine imati svoj šušur.“, najavila je ravnateljica senjske osnovne škole Rosanda Bilović i nastavila na senjskon govoru:
“Mogu reć da nan je jednako lipo ko lani, al nas je više, sve smo lipše maškarice i sve smo veseliji“.
Dodala je kako rade upravo ono što su željeli i što im je bio cilj napraviti sa šušurom, a to je:
“Odgajamo generacije da se znaju umaškarat, da znaju uživat u balima, stvaramo generaciju koja će, verujen, salu ili neke druge prostore napunit i znat se veselit na onaj pravi senjski način“.
Maškara je bilo i u Srednjoj školi Pavla Rittera u Senju.

 

 

 

 

 

Radio Senj također je, već tradicionalno, prilagodio program i glazbu mesopusnom utorku. Slušatelji su sudjelovali u nagradnim igrama i osvajali pakete krafni koje je priskrbila senjska pekara Mivit, koja početkom svake godine iznenadi i pokojim novim proizvodom u svojoj ponudi.
U popodnevnim satima gradskim ulicama od Velikih vrata do Doma kulture prošla je mesopusna maškarana povorka predvođena Gradskom glazbom i meštrom Danijelom Tomljanovićem Feralićom. Uz meštra je bio i mali meštrić Lovro Nekić iz senjske obitelji Slavković, budući Feralićev nasljednik, te budući mladi gradonačelnik Tin Štokić. U povorci je bio i predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović, gradonačelnik Sanjin Rukavina, direktor senjske TZ Viktor Samaržija i predstavnici gradskih ustanova.

Mesopust u sv. Jurju

Presuda mesopustu

Na stepenicama koje vode do sale Doma kulture održan je završni program u kojem je mesopust, za sve loše što se u gradu dogodilo protekle godine, osuđen na smrt vješanjem. “Kriv je ča mladi odlazidu, ča nema dela, ča nema domaćih galeba za fureštkinje pa je upitno u kom smjeru ide naš turizam, ča nema autobusne stanice, ča nema učenika, ča ravnatelji prije kolegija ponediljkom uz kafu pijedu normabele, ča je zapovjedniku od vatrogasci izgoril fen, ča gradonačelnik viruje svima i nikome, ča na Potoku radovi idu tuta forca pa će bit gotovi oko adventa. I koronavirus je u Senj došal, al kad je vidil kakovo je stanje brzo je ča prošal.“ nabrajao je Feralić. Meštar je potom vratio ključeve grada gradonačelniku Sanjinu Rukavini. “Vraćam Vam ključ da se sa problemima možete lakše tuć i zapamtite kadi smo mi stali da na izborima ki dolazidu ne bi pali.“ poručio je Feralić i zaključio: “Nek živi senjski mesopust. Bog i dovidova svima koliki vas ima.“

U programu završnice mesopusta nastupio je i VIS Bonaca te je predstavljen novi broj humoristično-satiričnog lista “Metla i škavacera“. Nakon programa mnogobrojni posjetitelji uputili su se u salu Doma kulture gdje je zabava nastavljena na posljednjem ovogodišnjem balu naziva “Ultim, la commedia e finita” uz TS Arija, a za ugostiteljsku ponudu pobrinuo se, kao i svih dosadašnjih mesopusnih subota i nedjelja, Old Friends Pub obitelji Nekić i njihova vrijedna konobarska ekipa. I Svetojurci su osudili svog Mesopusta, krivca za sve loše u protekloj godini. Članovi mesopusne udruge Mrkači od jutra su uz glazbu i pošalice obilazili kućanstva u Svetom Jurju, a završnica šušura održana je u Vatrogasnom domu uz Trio Marinero, besplatno jelo i piće za sve posjetitelje i bogatu tombolu.
Zimski mesopust organizirali su TZ Grada Senja, Grad Senj i Karnevalski odbor.