Promocija NP Sjeverni Velebit u Poljskoj

Za promociju NP pobrinulo se Društvo Simpatičara Hrvatske Licitar koje okuplja simpatizere Hrvatske u Poljskoj

KRASNO Nacionalni park Sjeverni Velebit predstavljen je u Poljskoj, u Gradskom domu kulture u Myślenicama, mjestu oko tridesetak kilometara udaljenom od Krakowa. Prezentaciju o najmlađem, osmom po redu, nacionalnom parku u Hrvatskoj članovima društva Licitar održao je  Janusz Tomasiewicz, inače zaposlenik Nacionalnog parka Gorce.

Društvo Simpatičara Hrvatske Licitar okuplja osobe koje simpatiziraju Hrvatsku. Janusz Tomasiewicz posjetio je NP Sjeverni Velebit u ljeto prošle godine. Sudionike sastanka je upoznao s prirodnom i kulturnom baštinom zaštićenog područja, o turističkim znamenitostima i mogućnostima, potičući ih da posjete ovaj dio Hrvatske, kažu u NP Sjeverni Velebit.

Društvo Licitar u Myślenicama osnovano je u studenom 2018. godine. Glavna ideja Društva je razmjena dojmova s putovanja u Hrvatskoj, a shodno tome i proučavanje zemljopisnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti ove omiljene zemlje kod Poljaka. Članovi Društva Licitar sastaju se jednom mjesečno. Svaki sastanak ima vodeću temu o kojoj raspravljaju pozvani gosti ili neki od članova, ovisno o znanju i iskustvu. Zahvaljujući Januszu Tomasiewiczu na sastancima su prikazane vrijednosti NP Sjeverni Velebit, ali i nekih drugih nacionalnih parkova u hrvatskim planinama. Uz prezentaciju posvećenu vodećoj temi, vremena ima i za slobodnu razmjenu dojmova i slika sa putovanja u različitim hrvatskim destinacijama. Uz održane sastanke prezentirane su izložbe slika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Članovi Društva uspostavili su suradnju sa Konzulatom Republike Hrvatske u Krakowu i informirali ih o zanimljivim događajima i susretima usmjerenim na razvitak prijateljskih poljsko-hrvatskih veza.

Irena Glavičić Sertić

A o NP Sjeverni Velebit uskoro će ponovno biti riječi na sastanku s poljskim tour operaterima i turističkim agencijama.
– Pozvani smo na posebno izdanje online sastanka CroatianGet2Gether posvećeno nacionalnim Parkovima u Hrvatskoj. Naime, predstavništvo HTZ-a u Poljskoj zajedno s uredom u Zagrebu organizirali su tijekom 2021. u Poljskoj sedam online sastanaka za poljske tour operatere i turističke agente na kojima se je predstavila ponuda svih hrvatskih regija. Tijekom tih sastanaka HTZ je zamoljen da organizira sastanke i s predstavnicima nacionalnih parkova.
NP Sjeverni Velebit uključit će se u taj sastanak s kratkom prezentacijom u trajanju od dvadesetak minuta na engleskom jeziku o našem parku s najpotrebnijim informacijama s perspektive tour operatera odnosno turističkog agenta, a cilj ovih prezentacija nacionalnih parkova je usmjeren na praktične informacije za tour operatere i turističke agencije koje mogu doprijeti razvoju zajedničke suradnje. Radionica je online pod zajedničkim nazivom CroatianGet2Gether – nacionalni parkovi Hrvatske i održat će se 9. prosinca s početkom u 10 sati, a prezentirat će se nacionalni parkovi: Plitvička jezera, Brijuni, Krka, Paklenica i Sjeverni Velebit, najavljuje ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.

error: Content is protected !!