Najviše mladog stanovništva imaju Hreljin i Šmrika, najmanje Bribir i Selce

Po postotku stanovništva starijeg od 65 godina prednjače Senj i Novi Vinodolski

Najnoviji objavljeni podaci popisa stanovništva 2021. godine, provedenog u režiji Državnog zavoda za statistiku, otkrili su zanimljive brojke. Među njima, i podatke o dobi stanovništva koje se može naći u popisu u segmentu Stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima. U gradovima Hrvatskog primorja potražili smo podatke o broju stanovnika mlađih od 30 godina i broju stanovnika starijih od 65 godina koje uglavnom možemo svrstati pod umirovljenike.

Najbolje stoji Grad Bakar. Čak 27 posto stanovništva mlađe je od 30 godina. Slijedi Kraljevica s 26 posto stanovništva mlađeg od 30 godina. Vinodolska općina smatra se općinom sa starijim stanovništvom. No, podaci iz popisa stanovništva demantiraju takvo mišljenje. U Vinodolu 25 posto stanovništva ima manje od 30 godina. U Crikvenici postotak mladog stanovništva iznosi 24,6 posto. U Novom Vinodolskom i Senju 23 posto stanovništva mlađe je od 30 godina.

Kako izgleda statistika kad je riječ o starijoj populaciji? U Senju i Novom Vinodolskom 30 posto stanovništva je starije od 65 godina. Situacija je mrvicu bolja u Crikvenici, gdje je 29,5 posto stanovništva u dobi 65 plus. U Kraljevici i Vinodolskoj općini 28 posto je starijeg stanovništva. Bakar ima tek 24 posto stanovnika starijih od 24 godine.

Kako stoji situacija u većim mjestima? Najviše stanovništva do 30 godina imaju Hreljin i Šmrika (po 28 posto). Slijedi samo mjesto Bakar s 27 posto mlađeg stanovništva, a potom mjesto Kraljevica (26 posto), Crikvenica (25 posto), sam Senj, sam Novi Vinodolski i Grižane (24 posto). Najmanje mladog stanovništva, po 23 posto, imaju Bribir i Selce.

Koje mjesto ima najviše stanovništva starijeg od 65 godina? Prednjači Selce s 34 posto. Potom Grižane s 31 i Bribir s 29 posto. Po postotku starijeg stanovništva (28 posto) poravnata su mjesta Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski i Senj. Šmrika je na 27,5 posto starijeg stanovništva. Najmanje starijeg stanovništva imaju samo mjesto Bakar (24) i Hreljin (23,5 posto).

error: Content is protected !!