Nautički turizam budućnost senjske luke?

Lučka uprava Senj jedan od 15 partnera u EU hrvatsko-talijanskom projektu Framesport, vrijednom sedam milijuna eura

SENJ Lučka uprava Senj jedan je od 15 partnera u velikom projektu Framesport koji se sufinancira Programom međugranične suradnje Italija – Hrvatska, odnosno instrumentom koji potiče suradnju između dvije susjedne države, članice EU na Jadranskom moru.

Inicijativa je to za poticanje održivog razvoja malih jadranskih luka. Ukupna vrijednost projekta je sedam ilijuna eura. Trajat će tri godine i uključiti 15 projektnih i 12 pridruženih hrvatskih i talijanskih partnera. Vodeći partner projekta je CORILA, odnosno konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune. Njime će se provesti koordinirana inicijativa poticanja održivog razvoja malih luka sa stajališta strateške perspektive. Na taj način omogućit će im se da postanu proaktivni društveno ekonomski pokretači razvoja na jadranskoj obali Hrvatske i Italije. Lučkoj upravi Senj je u okviru ovog projekta pripalo je 180 tisuća eura kojim će, uz manji dio vlastitih sredstava, financirati master plan luke Senj, dokument koji ima za cilj stvoriti dugoročnu viziju razvoja senjske luke.

Prema riječima ravnatelja LU Senj Predraga Dešića, projektom nisu mogli obuhvatiti svih 14 luka kojima upravlja LU Senj, već su se odlučili za luku Senj kao najveću luku na senjskom području koja bi mogla doživjeti novi razvojni zamah, s tim da bi druge manje luke bile potpora luci Senj.
– Master plan bi trebao odgovoriti na pitanje što luka Senj ubuduće može ponuditi i koje bi buduće sadržaje mogla imati te koji je njen budući značaj, i na ovom dijelu Jadrana i u smislu prekogranične suradnje. Prema mom mišljenju dio senjske luke bi trebao imati namjenu nautičke luke. Kada ga izradimo, master plan luke Senj bi se implementirao i u prostorne dokumente Grada Senja, a nakon toga bi se postupno moglo pristupiti i izradi tehničke dokumentacije i ishođenju dozvola za realizaciju pojedinih novih sadržaja u luci Senj, kaže Dešić.

Partneri projekta

Brojni partneri i pridruženi partneri iz Hrvatske i Italije uz CORILU, koja nosi projekt, su i lučke uprave Umag – Novigrad, Senj, Zadar i Šibenik, općina Molfacone, Institut za transport i logistiku, Strateška regionalna agencija za eko održivi razvoj iz regije Apulija, Sviluppo Mache, Regionalna agencija za proizvodne aktivnosti, Autonomna agencija za ugostiteljstvo i turizam Termoli, Primorsko – goranska županija, Pomorski fakultet u Rijeci, Logoteam d.o.o., Fondation – Euro – Mediteranski centar za klimatske promjene i Uprava za pomorstvo RH. Pridruženi partneri u projektu su uglavnom iz Italije.