Ne palite korov, možete izbaciti iz stroja vatrogasce

Neodgovorno paljenje vatre na otvorenom prostoru nepotrebno izlaže vatrogasce zarazi korona virusom, upozorava županijski vatrogasni zapovjednik Ostović

SENJ Dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova vatrogasci bilježe povećan broj požara otvorenog prostora nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova. Od početka godine vatrogasci su intervenirali 306 puta, na intervencijama je angažirano 888 vatrogasaca sa 364 vatrogasna vozila, a izgorjelo je više od dvije tisuče hektara. Samo u ožujku zabilježeno je 99 vatrogasnih intervencija na području Ličko – senjske županije, od čega 81 intervencija na požarima otvorenog prostora.
Ova godina se uvelike razlikuje od svih prethodnih zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi prilikom intervencija. Neodgovorno paljenje vatre na otvorenom prostoru uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete nepotrebno izlaže vatrogasce zarazi korona virusom. Samo jedan zaraženi vatrogasac u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju, na temelju čega postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje zadaće jer će operativni vatrogasci biti u samoizolaciji ili zaraženi, upozorava županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Uzimajući u obzir činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalnu imovinu apeliramo na sve građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti na otvorenom prostoru da to ne čine. Vatrogasci mole građane da ostanu doma.

error: Content is protected !!