Izglasan novljanski proračun za 2022. godinu: 55,5 milijuna kuna

Proračun je usvojen s devet glasova za i tri oporbena glasa protiv

NOVI VINODOLSKI S devet glasova za i tri oporbena glasa protiv izglasan je proračuna Grada Novog Vinodolskog za 2022. godinu u iznosu od 55,5 milijuna kuna.

Dobra je vijest da će se sljedeće godine otplatiti 15-godišnji kredit podignut za obnovu Korza hrvatskih branitelja (i još neke projekte). U planu je novo zaduživanje, za sportsku dvoranu. Gradonačelnik Cvitković je istaknuo da se dvorana neće moći graditi europskim sredstvima, ali će se pokušati dobiti potpora nadležnih ministarstava i Primorsko-goranske županije da bi udio Grada bio što manji, ali neće biti mali, objasnio je gradonačelnik Novog. Procjena je da će gradnja dvorane stajati 35-40 milijuna kuna.

Vijećnik Mihael Jovanović (SDP) je imao pitanje oko sredstava predviđenih za sport. Pretpostavlja da će najveći dio sportskog kolača ići Nogometnom klubu Vinodol. Što će se dogoditi ako Vinodol ispadne iz lige, hoće li se smanjiti sredstva za klub, pitao je Jovanović dodajući da u ligi niže igra Kraljevica koja iz gradskog proračuna dobiva 315 tisuća, što je neusporedivo manje no što dobiva Vinodol. Ako se padne u ligu niže, Vinodol neće dobivati koliko dobiva iz proračuna, no nadam se da Vinodol neće ispasti jer pripada trećoj ligi, radi se na tome da se u ligi ostane, objasnio je gradonačelnik Cvitković. Za slabije upućene, nakon jesenskog dijela prvenstva Vinodol se nalazi na posljednjem mjestu u 3. HNL Zapad.

Na aktualnom satu tek dva pitanja, oba Mihaela Jovanovića (SDP).
Prvo pitanje odnosi se na Ulicu Antona Mataije koja nije sanirana nakon iskopa za polaganje kanalizacije u sklopu projekta Aglomeracija. Trebali smo riješiti do sezone, a stigao je prosinac, cesta je postala opasna, gdje je problem, pitao je Jovanović.
Pročelnik Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj je objasnio da je južna traka raskopana zbog cjevovoda i nije se sanirala jer je uočeno da i sjevernu traku treba obnoviti. Sjeverna traka nije obnovljena jer ŽUC nije imao sredstava. Naime, dva puta je pao rebalans županijskog proračuna kroz koji je ŽUC trebao dobiti sredstva za obnovu novljanske ulice. Rebalans je napokon prošao i ŽUC će imati sredstva. Obnovu ceste će ravnopravno financirati ŽUC i Grad Novi Vinodolski. Do blagdana bi Ulica Antona Mataije trebala biti sanirana.

Drugo Jovanovićevo pitanje odnosi se na izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima. Dugo je HDZ na vlasti, bilo bi lijepo, bilo bi vrijeme da se napokon podigne spomenik. Ne treba nam ne znam što, ali jedan pristojan spomenik… bio bi red, smatra Jovanović
Gradonačelnik Tomislav Cvitković se složio da branitelji sigurno zaslužuju spomenik, da su ga zaslužili odavno, a slaže se da nije potreban megalomanski već spomenik u okviru normalnih troškova. Sigurno se vodi računa, zaključio je novljanski gradonačelnik.

Sigurnosno izvješće: šverc migranata i pritužbe na Kaktus

Na sjednici je zamjenik načelnika Policijske postaje Crikvenica Ivan Žgela ponudio izvješće o sigurnosnoj situaciji za 2020. godinu. Lani je zabilježeno 97 kaznenih djela, 16 je zasada nerazriješeno i radi se na razotkrivanju. Najbitnije je da nije bilo teških kaznenih djela, smatra zamjenik načelnika. Zahvaljujući stalnoj nazočnosti policije na terenu, u 13 slučajeva policija je zatekla osobe u ilegalnom prebacivanju migranata. Zabilježeno je i nekoliko prekršaja zbog nepridržavanje epidemioloških mjera. U prometu su lani smrtno stradale tri osobe u jednoj prometnoj nesreći. Ove godine nema niti jedna nesreća s tragičnim ishodom, istaknuo je zamjenik Žgela dodajući da policija nastoji što više biti nazočna na Jadranskoj magistrali. Puno poziva, puno pritužbi je bilo na ugostiteljski objekt Kaktus, zaključio je Žgela.