O buri pričali prognostičar RTL-a i Austrijanac zaljubljen u Senj

Posebnost simpozija “Dragi Novače!” svakako je foto-filmski specijal naziva “Lagum od neba do zemlje”, u sklopu kojega je postavljena izložba fotografija Storm Chasing Teama Senj i predstavljen dokumentarac o buri

SENJ Posebnost simpozija “Dragi Novače!” svakako je foto-filmski specijal naziva “Lagum od neba do zemlje”, u sklopu kojega je postavljena izložba fotografija Storm Chasing Teama Senj i predstavljen dokumentarni film o buri.

Gosti večeri bili su Nikola Vikić-Topić, poznato lice RTL-ove vremenske prognoze, koji je održao predavanje o buri te austrijski redatelj i autor dokumentarnoga filma “Bura – priče jednog vjetra” Bernhard Pötscher.

Vikić-Topić naglasio je kako je na 2. Senjskom interdisciplinarnom simpoziju u dvojakoj ulozi – kao stručnjak, ali i kao Novakov potomak, točnije prapraunuk te dodao kako je mu je Senj dao priliku da spoji te dvije uloge na najbolji mogući način. „Iznimna je čast sudjelovati na skupu koji je posvećen mojem i vašem Novaku, posebice u specijalu “Lagum od neba do zemlje”, nazvan upravo prema njegovim opisima bure u Posljednjim Stipančićima“, kazao je Vikić-Topić.

Senjska je publika također imala prilike pogledati dokumentarni film Bura – priče jednog vjetra Bernharda Pötschera koji prikazuje suživot čovjeka, krajolika i vremenskih prilika u Senju, Pagu, Novom Vindolskom i Trstu, s burom kao okosnicom priče. Neki od protagonista filma su dugogodišnji meteorolog postaje Zavižan Ante Vukušić, senjski pjesnik Krešimir Stanišić, umirovljeni kapetan duge plovidbe Miljenko Žanić (Novi Vinodolski), Josip Vrban (Sveti Juraj), Marinko Špalj (Senj), Damir Vukelić – Beli, Lucijan Španić (Storm Chasing Team Senj) i voditelj Muzeja bure u Trstu Rino Lombardi, koji je prisustvovao i promociji filma, te VID Bonaca sa skladbom “Volim kad zapuše”.

Pötscher je izrazio zadovoljstvo pozivom na predstavljanje svojega filma i na tome zahvalio organizatorima Simpozija, rekavši kako je otpočetka očaran Senjom te da je to ljubav koja samo jača iz godine u godinu, što dokazuje i petogodišnji projekt snimanja spomenutoga filma.

U nastavku večeri predstavljena je izložba fotografija članova Storm Chasing Teama Senj, a Mario Devčić, jedan do članova, obratio se okupljenima kazavši kako je za Stormse bura sugrađanka i prijateljica te zahvalio svima koji ih aktivno prate i pružaju podršku.

error: Content is protected !!