Obilježavanje Svjetskog dana voda 2021.

Povodom Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod sloganom “Vrednovanje voda” KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. u suradnji s Gradom Rijeka priprema dvodnevni program namijenjen široj javnosti

U ponedjeljak ( 22. ožujka) u 11,30 sati u prostoru Gradske vijećnice održat će se edukativna predavanja i prezentacije na temu vrednovanja vode i klimatskih promjena. Predavanja su namijenjena široj publici s ciljem osvještavanja o važnosti ispravnog vrednovanja vode kako bi je očuvali za iduća pokoljenja. Predavač je Mladen Iličković, novinar i urednik HRT-ove emisije “Eko zona”. Organizator događanja je KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. u suradnji s Gradom Rijekom i Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.

U utorak (23. ožujka) u 11 sati na riječkom će se Korzu održati otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Vrednovanje vode kroz povijest riječkih vodosprema i budućnost EU projekta aglomeracije Rijeka”. Izložba povezuje jedno, od ukupno pet gledišta Svjetskog dana voda – vrednovanje vode kroz ulaganja u vodnu infrastrukturu. Obnovljene povijesne riječke vodospreme Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac simbol su stoljetne brige grada o vodno-komunalnom standardu svojih žitelja i podsjetnik na vodno izobilje koje od davnina baštinimo, a koje smo dužni očuvati za naraštaje koji slijede. Upravo kako bismo i dalje mogli uživati u prirodno nam danim vodnim bogatstvima, vodom smo dužni odgovorno raspolagati i adekvatno je zaštiti, a što činimo i provedbom EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”. Izložbu će se moći razgledati do 30. ožujka.

Nešto kasnije, od 12 do 17 sati, u sklopu događanja “Šetnja kroz povijest sušačkog vodovoda” svi zainteresirani građani moći će se upoznati sa zanimljivim informacijama o povijesti susačkog vodovoda i najpoznatijim riječkim vodospremama putem informativnih postolja postavljenih na deset lokacija unutar Parka Ive Lole Ribara i vodospreme Vidikovac.

Od 17. do 22. ožujka 2021. u izlozima Grada Rijeke (Korzo 16) bit će izloženi likovni radovi članova Mladih čuvara okoliša Društva Naša Djeca pod nazivom “Kap po kap i teče jedan slap”.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, mole se zainteresirani građani da svoj dolazak na predavanja u Gradskoj vijećnici najave do ponedjeljka (22. ožujka) do 9 sati na adresu elektroničke pošte alida.domijan@kdvik-rijeka.hr
Svi oni koji neće moći prisustvovati događanju, program će moći pratiti uživo na portalima Pod Učkun, Tunera.info, Torpedo media, Lanterna magazin, Trend 51 i MojaRijeka.