Obilježena 53. godišnjica tragedije: bura presudila grčkom brodu i osmorici mornara

FOTO Anton Žužić

Kapetan broda Peltastis podcijenio je buru i isplovio iz Svetog Jurja ka Rijeci. Ispostavilo se… na posljednju plovidbu

SVETI JURAJ Obilježena je 53. godišnjica tragedije grčkog broda Peltastis u kojoj su u Vinodolskom kanalu, u noći sa 7. na 8. siječnja 1968. godine, život izgubila osmorica članova posade. Ronilački centar Neptun iz Šila, uz potporu Knezova Krčkih Frankopana, položio je danas vijenac u more u spomen na žrtve s broda Peltastis. Olupina grčkog broda krije se 50 metara od obale Krka.

Kako se dogodila tragedija? Kapetan Theodoros Belesis ukrcao je teret u Svetom Jurju, nije poslušao upozorenje lučkog kapetana koji ga je upozoravao na orkansku buru koja je puhala 200 kilometara na sat. Brod je isplovio prema Rijeci, a u 3,50 sati bura ga je razbila o hridi. Havariju su preživjela samo četvorica članova posade.

Brod je isplovio iz Svetog Jurja

Među poginulima je bio i kapetan, koji je do posljednjeg trenutka pomagao posadi da se spasi, ali sam nije htio napustiti svoj brod. Godinama kasnije zadržala se priča o požrtvovnom kapetanu čije tijelo je nakon havarije ostalo na istom mjestu, uz kormilo koje nije htio ispustiti iz ruku. Belesisovo je tijelo, međutim, pronašao austrijski turist u ljeto 1968. godine, nakon čega je nesretni kapetan pokopan na Kozali, a potom su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u rodnu Grčku. Tijela ostalih članova posade pronađena su ubrzo nakon nesreće.

Peltastis i danas stoji u uspravnom položaju, na dubini od 33 metra i danas je jedna od omiljenih ronilačkih destinacija Kvarnera.

error: Content is protected !!