Obnova Parka senjskih književnika: rušimo 50 bolesnih stabala, sadimo 80 novih

Nama je najgore kad moramo piliti stabla, to stvarno ne želimo. Tako da građani mogu biti mirni, jer se neće ništa dramatično dogoditi, zapravo se sve svodi na jedno čišćenje, poručeno je prezentaciji projekta obnove parka

SENJ Održana je prezentacija projekta obnove Parka senjskih književnika u senjskom Domu kulture. Prisutne je uvodno pozdravio i uveo u prezentaciju gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović. Projekt su prezentirale Ksenija Jurčić Diminić, dipl. ing. agr., ovlaštena krajobrazna arh. i Vesna Šoić, dipl. ing. arh. , ovlaštena arhitektica.
– Novi oblikovni koncept je suvremen u skladu s vremenom u kojem jesmo, ali ništa nije pretenciozno, sve je vrlo smireno, poštuje ono što u parku već egzistira. Donosi neke nove vrijednosti u prostor i prije svega afirmira i slavi temu književnika, koja treba postati glavna tema parka, rekla je Ksenija Jurčić Diminić.

Arhitektica Vesna Šoić napravila je valorizaciju izgrađenih dijelova parka koja je neophodna s konzervatorskog i oblikovnog aspekta.
– To su sami elementi koji čine park, koje smo mi zatekli. Od ulaznih vrata, glavnog ulaza i ogradnog zida parka te napravili analizu što smo zatekli i kako to valorizirati, što je to i što želimo napraviti. Mi ćemo napraviti nove vratnice i postaviti info punktove o parku. Napravit ćemo prijedlog rješenja za sva tri ulaza u park. Česma u parku je devastirana i nju treba restaurirati. Naš prijedlog je da se uredi i lučni zid i opločenje te promijeni ono što nedostaje, rekla je Šoić dodajući kako će urediti i vidikovce, sjeverni i južni.

Fontana u Parku senjskih književnika je također u fokusu građana i Ksenija Jurčić Dimić ističe kako će joj pronaći novo mjesto u gradu.
– Kako ćemo vjerojatno uređivati još neke zone u gradu, za fontanu bi našli neko adekvatnije mjesto i napravili joj okruženje koje njoj više odgovara. Trend je kroz povijest da se fontane u Senju sele. Tako se glava koja je na njoj, doselila iz centra grada u park, pa onda možemo ovu fontanu malo poseliti, ne daleko. Zato jer, konzervatori su se složili, nije estetsli adekvatna za taj novi prostor kada se osuvremeni, sredi fino i minuciozno, a nije adekvatna ni u prostoru kakav je sada. Mi joj možemo pronaći novu lokaciju i malo rustikalnije urediti zonu te Senj tako može dobiti punkt koji je građanima zanimljiv i tako obogatiti grad s nekim novim sadržajem, kazala je.

Osim valorizacije strukturalnih elemenata, napravljena je valorizacija dendro materijala te je svako stablo dobilo svoj broj i ocjenu sa zdravstvenog te krajobraznog, odnosno estetskog aspekta.
– Pedeset stabala su ili suha, ili slomljena ili bolesna, ona su stvarno za rušenje. Za svako stablo postoji argumentacija, fotografija koja govori sama za sebe. Ako rušimo 50 stabala, predviđa se sadnja barem 80. Uvijek više. Tih 50 će se vratiti, a 30 će biti uski čempresi koji neće zauzeti puno mjesta. Krošnje postojećeg drveća koje egzistira je zastrlo potpuno prostor i nema svjetla, tako da se ne može više stabala saditi jer nema smisla gurati. Naša intenca je da se sve ono što je iole dobro zadrži, jer poštujemo stablo kao život. To nam je struka. Nama je najgore kad moramo piliti stabla, to stvarno ne želimo. Tako ćemo, kad se bude označavalo ono što se ruši, još jedanput sagledati, tako da građani, što se tog aspekta tiče, mogu biti mirni, jer se neće ništa dramatično dogoditi, zapravo se sve svodi na jedno čišćenje, rekla je Jurčić Dimić na izraženu bojazan stanovnika Senja o sječi stabala u parku.

Plan obnove Parka senjskih književnika bit će dostupan na internetskoj stranici Grada Senja, a do petka (25. lipnja), svi zainteresirani građani moći će iskazati svoje primjedbe. Iz Grada napominju kako će razmatrati samo primjedbe potpisane imenom i prezimenom, dok one anonimne neće uzeti u obzir.