Održivi interijer

Povodom Dana planeta Zemlje dizajnerica interijera Nina Jović istaknula je nekoliko materijala za održiviji interijer

Povodom Dana planeta Zemlje koji smo obilježili 22. travnja, dizajnerica interijera Nina Jović istaknula je nekoliko materijala za održiviji interijer. Manjom uporabom neobnovljivih materijala te većom uporabom onih obnovljivih, možemo puno doprinijeti našem okolišu, kao i cijelom eko sustavu. Promjena počinje od pojedinca, a život među prirodnim i eko održivim materijalima pružit će nam blagostanje, dobro raspoloženje i zdravlje.

Drvo
Prirodni materijali od drva fantastičan su izbor kad je riječ o održivom interijeru. Imaju toplu teksturu koja će interijerima pružiti umjeren ali upečatljiv štih koji apsolutno nije nikada izvan mode. Njihova dugotrajnost dokazuje koliko su dobri materijali u koje je isplativo uložiti.

 

 

 

 

 

 

 

Bambus i ratan

Nalik drvu, međutim još izdržljivija opcija. Kad je riječ o bambusu, jedna je od najbrže rastućih biljaka, a zanimljivo je da zahtjeva vrlo malo pesticida i gnojiva što ga čini još pogodnijim održivim materijalom. Bambus i ratan zaista su uvijek u modi, a savršeni su kad je riječ o detaljima, međutim najpopularniji su kao vanjska garnitura.

 

 

 

 

 

 

 

Lan, vuna i juta
Tkanine od organskih, prirodnih materijala odličan su izbor koji će oplemeniti prostorije zemljanim tonovima te jednostavnom, toplom teksturom. Juta je odličan toplinski izolator, stoga ukoliko se odlučite na tepih izrađen od izdržljivih, jutenih vlakana, možete računati i na odličnu izolaciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održiva rasvjeta
Prelazak na LED žarulje može biti dobar koliko za planetu, toliko i za naš džep. LED žarulje troše najmanje 75 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti, a traju čak 25 puta dulje. Ugradnja LED žarulja u viseće ili stolne svjetiljke u cijelom domu pružit će atraktivnu i ugodnu rasvjetu!

 

 

 

 

 

 

 

FOTO Instagram: in.magine, tunteenakoti, janachristelle, ahsap.caglayan, magiclinen, sustainable_interior, quietly_interiors

error: Content is protected !!