OŠ Jurja Klovića Tribalj proslavila 160. rođendan

Ravnateljica škole Vilma Renate Car Katnić je poželjela da se sljedeća obljetnica proslavi uz novu školsku sportsku dvoranu

TRIBALJ Osnovna škola Jurja Klovića Tribalj proslavila je 160. rođendan svečanošću u Domu kulture u Triblju.
Ravnateljica škole Vilma Renate Car Katnić je poželjela da se sljedeća obljetnica proslavi uz novu školsku sportsku dvoranu. Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić je naglasio značaj škole u Triblju za cjelokupnu Općinu. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić je istaknula da je netko prije 160 godina imao viziju te naglasila ulogu škole u očuvanju tradicije i kulturne baštine. Tribaljcima su došli čestitati saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, predsjednik skupštine Primorsko-goranske Erik Fabijanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, dužnosnici Vinodolske općine i brojni prosvjetni djelatnici.
Povijest škole počela se pisati 1859. godine, kada je dopisom Kraljevske kotarske oblasti u Crikvenici javljeno Župnom uredu u Triblju da je osnovana “obća pučka škola u Triblju”. Prvi učitelj je bio Stjepan Sečenj. Obuka je bila poludnevna i održavala se u privatnoj kući u Triblju. Početak rada škole bio je popraćen brojnim poteškoćama. Dio mještana protivio se školi, djeca su neredovito pohađala nastavu, a nedostatak učitelja bio je stalni problem. Iz tog razloga obuka je već nakon nekoliko godina ukinuta, a djeca su nastavila pohađati nastavu u tadašnjim općinskim središtima Driveniku i Grižanama, s obzirom da je Tribalj upravno bio podijeljen između te dvije općine.

 

 

 

 

 

Kada je 1885. godine na području griško – belgradske općine osnovana još jedna škola, ona u Belgradu, djeca iz Triblja pohađala su nastavu u toj školi (umjesto u Grižanama). Zbog velikog broja djece u navedenim školama, odlukom Kraljevske zemaljske vlade odjel za bogoštovlje i nastavu, 1891.godine ponovno je otvorena pučka učiona u Triblju. Nastava se zbog
nedostatka školskih prostorija ponovno održavala, najprije u školi u Belgradu te u privatnoj kući u Triblju. Godine 1894. započela je izgradnja školske zgrade koja je vrlo brzo bila i dovršena. Već početkom 1895. godine .započela je nastava u novoj školskoj zgradi. Bila je to prizemnica s jednom školskom prostorijom i učiteljskim stanom. O novoj školi trebale su skrbiti i općina Drivenik i općina Grižane – Belgrad.
Godine 1894/95. školu je pohađalo 127 učenika. Broj učenika se povećavao iz godine u godinu pa je školske godine 1916/17. bilo 205 učenika. Već od 1910. godine razmišlja se o potrebi izgradnje nove školske zgrade. Nakon devetnaest godina ostvaruje se san, te je školska godina 1929/30. započela u novoj školskoj zgradi na mjestu stare škole i učiteljskog stana. Ta ista školska zgrada je doživjela neke dogradnje i pregradnje, a u funkciji je i danas.
Reorganizacijom školstva 1962. godine škole u Driveniku, Grižanama i Belgradu pretvorene su u područne škole, a škola u Triblju postaje matična škola. Godine 1992. ukinute su i područne škole pa od tada sva djeca s područja Grižana, Triblja i Drivenika polaze školu u Triblju.
Tribaljskuu škol u aktualnoj školskoj godini pohađa 125 učenika u osam razrednih odjela od prvog do osmog razreda. U razrednoj nastavi je 61 učenik, a 64 učenika u predmetnoj nastavi. Škola radi u jednoj smjeni. Od 125 učenika, 73 su putnici koji koriste usluge prijevoza. U prvi razred tekuće školske godine upisan je 21 prvašić, a prošle školske godine 22.
Unutrašnji školski prostori zadovoljavaju potrebe 125 učenika, no informatička učionica od 28 kvadrata nije adekvatna, učitelji nemaju kabineta, školska knjižnica od 18 kvadrata ne zadovoljava pedagoški standard i nedostaje čitaonički dio. Najveći problem predstavlja što škola nema sportske dvorane te se za potrebe nastave tjelesno zdravstvene kulture koristi prenamijenjena učionica od 66 kvadrata.
I domjenak je bio u školskoj režiji. Pripremili su ga učenici SŠ Dr. Antuna Barca iz Crikvenice.

error: Content is protected !!