Oštro će dobiti šljunčanu plažu, a luka u Kraljevici crpku za plovila

Nasipavanje će zapuštenu plažu pretvoriti u magnet za kupače, a benzinska crpka za plovila idealno će leći nautičarima koji od Opatije do Crikvenice nemaju gdje napuniti svoje brodove

KRALJEVICA Gradski vijećnici Kraljevice podržali su četvrte izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kraljevice. Iza naslova koji neće na prvi pogled pobuditi ničiji interes, krije se niz stavki koje bi u budućnosti trebale izmijeniti sliku Kraljevice. Naravno, Prostorni plan tek otvara mogućnost i ne znači da će se sve zapisano realizirati, no Prostorni plan je ipak u velikoj mjeri vjesnik projekata.
Plan je izmijenjen u 15 točaka, a najbitnije promjene odnose se na izmjenu koncepta vodoopskrbe i odvodnje, što je bilo nužno kako bi se pripremio projekt Aglomeracija Kraljevica koji će gradu donijeti sustav kanalizacije i vodoopskrbe, uključujući i uređaj za pročišćavanje. Radi se o najvećem projektu u povijesti Kraljevice vrijednom 150 milijuna kuna koji će u najvećoj mjeri financirati Europa. Zbog buduće izgradnje novog mosta za Krk, bilo je potrebno izmijeniti trase naftovoda, produktovoda i plinovoda koji su usmjereni prema novom mostu. Izmjenama se omogućilo da se izađe u susret građanima koji traže manje korekcije građevinskih područja, no propisani su kriteriji prema kojima se može udovoljiti zahtjevu građana. Prije svega, morat će se poštivati dva kriterija. Preduvjet da bi pojedina parcela mogla ući u građevinsko područje je da graniči s građevinskim područjem, a drugi važan kriterij da je do takvih parcela dovedena infrastruktura. U plan je uvrštena mogućnost uređenja dviju plaža na području Javorišće – Podbanj. Plaže mogu biti najveće dužine 100 metara, moraju biti međusobno udaljene najmanje 100 metara, a mogu se graditi jednostavni objekti za servisiranje potreba posjetitelja plaže. Definirani su uvjeti rekonstrukcije postojećih građevina u Bakarcu do donošenja detaljnog plana uređenja naselja.

Stižemo do dvije stavke koje vjerojatno neće trasirati razvoj Kraljevice, no učinit će je privlačnijom. Plan otvara mogućnost gradnje crpke za plovila u luci Kraljevica, no ne predviđa točnu lokaciju već samo donosi kriterije po kojima će se definirati točna lokacija. Crpka može zauzeti maksimalno dvije tisuće kvadrata na kopnu i moru te imati tri građevine, maksimalne površine po 15 kvadrata. Planom su stvorene pretpostavke da crpka može “useliti” u luku, a kad se dođe u fazu realizacije vodit će se računa da gradnja crpke ne naruši izgled luke. Izmjenama i dopunama Plana otvorena je mogućnost nasipavanja plaže na potezu od rta Lipica do rta Oštro. Već do sljedećeg ljeta plaža će biti primamljivija jer su prije nekoliko dobivena sredstva Ministarstva turizma za uređenje plaže. Radi se o 388 tisuća kuna. Projekt uređenja cjelokupne plaže stajat će pet milijuna kuna i vjerojatno će se realizirati kroz dvije faze.
U procesu donošenja plana obrađeno je 48 primjedbi. Vrlo brzo bi mogle ići u pete izmjene plana, najavljeno je na vijeću, jer će se brodogradilištu vratiti status luke od državnog značaja i zbog toga će se morati gradski plan uskladiti sa županijskim planom.

Na vijeću se došlo na temu produženog boravka u područnoj školi u Šmriki. Vijećnica Larisa Juretić je pitala postoji li mogućnost da se uvede produženi boravak u Šmriki. Istaknuto je da je od 12 upisanih prvašića četvero izrazilo interes za produženim boravkom te da od drugog do četvrtog razreda niti jedan učenik koji već ide u produženi boravak u Kraljevicu nije spreman vratiti se u Šmriku i tamo pohađati produženi boravak. Zaključak je da zasad nema interesa.
Na dnevnom redu je bilo davanje odobrenja programu rada Savjetu mladih. Vijećnica Juretić je ostala razočarana što nitko iz Savjeta mladih nije došao obrazložiti program. Ne radi se o jednoj osobi, jednom ili dva puta na godinu bi se trebalo pojaviti pred vijećnicima, komentirala je Juretić dodajući da je nedolazak predstavnika Savjeta mladih odraz nepoštovanja prema vijećnicima.

error: Content is protected !!