Otkud Nehaj crveno-crni? Evo priče povjesničara Marina Tomljanovića

Crveno-crne dresove prvi put je odjenula Senia između dva rata tako da je povratak crveno-crnim dresovima povratak povijesti

SENJ Na susjedskom derbiju Crikvenica – Nehaj Senjani su iznenadili igrom i rezultatom (1:1), ali i atraktivnim dresovima. U novim bojama. Otkud sad Nehaj crveno-crni? Sve nam je objasnio bivši igrač, donedavni trener i pasionirani istraživač povijesti NK Nehaja Marin Tomljanović.

Sandro Prizmić i Marin Tomljanović s novim dresom

Crveno-crni dres je povijesni dres senjskih nogometaša. U dva navrata Senjani su nosili dres kakav imaju Eintracht ili brazilski Flamengo. Najprije nogometaši kluba Senia, koji je vlast likvidirala 1934. godine. Potom je po nalogu osnovan SEŠK. No, 1937. godine promijenila se uprava. Stigla je nova uprava kojoj je Senia bila u srcu i SEŠK je odjenuo crveno-crne dresove, objašnjava nam Tomljanović.

Premijeru je treći crveno-crni dres doživio na igralištu u Crikvenici, gdje se prije nekoliko godina zbio jedan zanimljiv događaj vezan uz otkrivanje senjske nogometne povijesti.
– U Crikvenici je gostovala omladinska ekipa Nehaja. Vodile su ih naše legende, Branko Svast i Miralem Hasanbegović. I slučajno su u staroj svlačionici, iza gola, našli najstariju zastavicu Nehaja u crveno-crnoj boji. Virila je ispod ormara. Da je netko čistio, vjerojatno bi je onako prašnjavu bacio, priča Tomljanović koji čuva zastavicu iz 1937. godine, čudom pronađenu u Crikvenici.

Ideju za crveno-crni dres dao je upravo Tomljanović.
– Uvijek imamo “problem” kad igramo s Rudarom i Bujama. Rekao sam da je vrijeme za zamjensku garnituru koja će biti povijesna, spomen na stare klubove. Senia nije imala prugaste dresove. Imala je crvenu majicu, a crne gaće i štucne. Dao sam prijedlog za pruge, da napravimo spoj prošlosti i sadašnjosti jer je naš aktualni zeleno-bijeli dres na pruge, priča Tomljanović koji je Jomine dresove nabavio od Damira Kraljića.
– Predivan dres, za Ligu prvaka, kaže zadovoljno idejni autor dresa.

error: Content is protected !!