Otvorena bakarska morska šetnica duga 180 metara i novi trg

Šetnicom su prvi put službeno prošetali ministar Butković, gradonačelnik Klarić, predsjednik gradskog vijeća Rončević i ravnateljica ŽLU Mihaljević

BAKAR Konferencijom za medije predstavljen je projekt “Uređenje priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru” i službeno otvorena pontonska šetnica, prva u Hrvatskoj širine pet metara, koja vodi nasred Bakarskog zaljeva.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od pet milijuna kuna i Grada Bakra koji je izdvojio 6,1 milijun kuna. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Bakar – Kraljevica – Kostrena koja je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom osigurala 250 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta, s prethodnom plaćenom dokumentacijom, je 11,4 milijuna kuna.

Šetnicu čini osam pontonskih valobrana ukupne dužine 180 metara. Radove su izveli BSK commerce i Marintek Adriatic. Na zapadnoj strani šetnice postavljeno je nekoliko vezova za veća plovila. U budućnosti se planira postavljanje pontona i na drugoj strani obale, kod parka Banj, gdje će se nakon polaganja kanalizacije urediti i plaža. Riva je dobila novi izgled preslagivanjem kamena. Između objekta Stolarije i podmorskog tunela na tlu je izveden je reljef bakarskog zaljeva u kamenu. Nova obale nudi više od 800 kvadrata.

Znam kako je Bakar izgledao devedesetih godina, a vidimo kako izgleda danas, a to je sigurno zasluga gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića i njegove ekipe, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Vidimo da je ovaj prostor promijenio vizuru dijela obale koji je bio zapušten, konstatirao je Butković. Bakarski projekt je jedan u nizu projekata na hrvatskoj obali, sva ta ulaganja već prepoznajemo kao renesansu na hrvatskoj obali, rekao je Butković dodajući da se u 50 godina nije ovoliko ulagalo u hrvatsku obalu. Trenutno se u lučku infrastrukturu ulaže dvije milijarde kuna, najviše zahvaljujući europskim sredstvima, ali i nacionalnom učešću od 15 posto. U PGŽ Ministarstvo ulaže 400 milijuna kuna u projekte, dodao je ministar.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić zahvalio je na potpori u bakarskim ulaganjima hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Butkoviću. Klarić je najavio da će Bakar, uz postojećih stotinjak vezova, u perspektivi dobiti još 200 vezova. Gradonačelnik Bakra je podsjetio da je u tijeku najveće ulaganje u povijesti u Bakru, gradnja 60 milijuna kuna vrijedne kanalizaciju, te podsjetio da je plan Grada Bakra stavljanje platoa koksare u gospodarsku funkciju.

Ravnateljica ŽLU Bakar – Kraljevica – Kostrena Dijana Mihaljević pohvalila je izvrsnu suradnju u trokutu Bakar – ministarstvo – ŽLU.

error: Content is protected !!