ERSTE AD

Palinkaš s ministricom Vučković: vinari imaju velik problem s divljim svinjama

Ministarstvo je donijelo neke mjere za suzbijanje širenja populacije divljih svinja, a unutar desetak dana održat ćemo poseban sastanak te pozvati i druge institucije oko nalaženja efikasnijih rješenja, najavila je ministrica poljoprivrede

STARA SUŠICA Na radnom sastanku o poljoprivrednim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji i Staroj Sušici predstavnik vinara iz Županije Miroslav Palinkaš iz Vinarije Pavlomir upoznao je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i ravnateljicu Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatu Ojurović s gorućim problemom vinara u Županiji.
– Po cijele noći moramo čuvati vinograde ili ih ograditi, što puno košta i sami ne možemo. Zato smo i zatražili pomoć Primorsko-goranske županije, naših gradova i resornog ministarstva kako bi se čim prije poduzele konkretne mjere, rekao je novljanski vinar Palinkaš.

Na sastanku su bili nazočni primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, saborska zastupnica Majde Burić, načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te lokalni poljoprivrednici. Ministrica je posjetila Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici te novouređeni pogon za preradu voća i punionicu meda županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Predstavljeni su i autohtoni proizvodi izloženi u nedavno otvornom prostoru Kašetice primorsko-goranske u okviru Centra.

Domaćini su ministrici Vučković i suradnicima izložili probleme lokalnih poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača. Ministrica se sastala s predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava iz sektora mesnog i mliječnog govedarstva. Razgovaralo se o potporama u poljoprivredi na području Gorskog kotara, drvnoj industriji, turističkim aktivnostima u sklopu lovišta te razvoju kompleksa u Staroj Sušici, a najviše su bile zastupljene teme oko pitanja neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, šteta od divljači te program potpore za sektor govedarstva.

– Posebno bih spomenula problematiku neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji utječu na korištenje zemljišta, a posredno i mogućnost investiranja. Naše je ministarstvo već donijelo neke mjere za suzbijanje širenja populacije divljih svinja, a s obzirom da je problem višedimenzionalan, unutar desetak dana održat ćemo poseban sastanak na ovu temu gdje ćemo pozvati i druge institucije oko nalaženja efikasnijih rješenja, naglasila je ministrica Vučković.
Župan Komadina zadovoljan je sastankom.
– Razgovarali smo i o aktualnom problemu divljih svinja i štetama koje nanose poljoprivrednicima, zatim o nedovoljnim količinama drvne mase koje Hrvatske šume isporučuju malim pilanarima, a zamolili smo i podršku ministrice Vučković u opremanju ovog novog pogona za preradu voća kojeg ćemo otvoriti kroz desetak dana, rekao je župan Komadina.

error: Content is protected !!