PAR GASTRO AKADEMIJA Ciklus radionica o pripremi tatarskog bifteka, izradi tradicionalne tjestenine, enogastronomiji…

Na budućim radionicama s nama će biti: Deniz Zembo, Srđana Jevtić, Alen Jančić, Saša Bešlić, Marko Vignjević te brojni drugi majstori svoga zanata! Više informacija možete pronaći na www.par.hr/gastroakademija/. Upisi su u tijeku! Krećemo 12. ožujka! Broj mjesta je ograničen!

Rijeka – Danas se turizam, a posebno gastronomija, izuzetno brzo mijenjaju. Gosti možda i nisu izbirljiviji, ali žele isprobati nešto novo pa je na nama da se mijenjamo u duhu novih trendova. Naravno, investicija u sebe je uvijek najbolje ulaganje jer sve nove vještine i znanja su isključivo doprinos  našem osobnom i profesionalnom rastu.

Damjan Miletić

Ciklus radionica započinje profesor Damjan Miletić, ugostiteljski stručnjak i voditelj PAR Gastro akademije edukacijom pripreme tatarskog bifteka i carpaccia od govedine, hobotnice i tikvica. Tatarski biftek, kojeg mnogi krivo nazivaju tartar biftekom, prema legendi je nastao na način da su Tatari u svojim pohodima ispod sedla stavljali konjsko meso kako bi ga omekšali te ga tako sirovog jeli u vrijeme obroka.

Danas su ugostitelji pripremu tatarskog bifteka oplemenili raznim dodacima i umacima, a navike posluživanja ili pripreme razlikuju se od naroda do naroda.

Tatarski biftek

Carpaccio bi u gastronomskom smislu bilo svako ono jelo koja se sastoji od sirove namirnice narezane na tanke ploške i poslužene tako da se ploške poredaju u neprekinuti niz s odgovarajućim umakom.

Upravo priprema jela kod stola gosta moderan je način zadovoljavanja želja istinskih ljubitelja hrane pripremljene na poseban i atraktivan način. S obzirom na složenost poslova ti procesi zahtijevaju od kuhara i konobara umijeće i poznavanje različitih tehnika rada, navika gostiju te estetski smisao za lijep izgled.

Carpaccio

Za izreku In vino veritas! zasigurno svi znaju, no znate li kako vino dijelimo prema boji, a kako prema kakvoći te koje vino poslužiti uz pojedino jelo? Marko Škarica ima odgovore na sva pitanja vezana uz vino, a kako i ne bi kad je glavni sommelier Restorana Drage di Lovrana, prvog restorana s Michelinovom zvjezdicom na Kvarneru.

Riječ sommelier označava osobu koja poslužuje vino. Osim vina iznimno dobro poznaje i sve vrste pića i cigara. Obrazovana je osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz odgovarajuće jelo. On brine o vinu od trenutka čuvanja pa sve do njegova posluživanja.

Možemo reći da proizvodnju vina kakvu danas poznajemo dugujemo Egipćanima, Grcima i Rimljanima baš kao i to što volimo u njemu i uživati. Ne zaboravimo da je vino nastalo u trenutku kada je nastala i civilizacija. Tom piću, nastalom fermentacijom bobica grožđa, pridavala su se magična svojstva, a koristilo se i u medicinske svrhe.

A znate li što je enogastronomija? To je složenica od riječi enologija i gastronomija.

Riječ enologija dolazi od grčkih riječi „oinos“ što znači vino te „logos“ što bi u prijevodu značilo govor, ali kroz znanost. Stoga enologiju promatramo kao znanost o kultiviranju vinove loze, proizvodnji i čuvanju vina. Gastronomija je izvedenica iz riječi grčkog podrijetla „gaster“ ili želudac te riječi „nomos“ što bi značilo pravilo tj. red. Dakle, gastronomiju možemo definirati kao kulinarsku vještinu, vještinu priređivanja izvrsnih jela i delicija, kao kult birane hrane te kuharske umješnosti, kreativnosti, maštovitosti…. Po mnogima gastronomija nije samo vještina već i prava umjetnost – znanost o prehrani. Tko može povezati te dvije „znanosti“ bolje od sommeliera? Nitko!

Carving

Zoran Gajić, kuhar i gastronom, šef kuhinje mnogobrojnih restorana i catering kuća u našoj metropoli, svojom radionicom osvojit će vas ne samo okusima i mirisima već i atraktivnim izgledom hrane. Naime, vještina dekorativnog rezbarenja voća i povrća tzv. carving, privlači mnogo pažnje kako u svijetu, tako i u našim krajevima. Ova metoda ukrašavanja hrane ima dugu povijest, a nastala je na dalekom Istoku i ima tisućljetnu povijest. Na Tajlandu se i danas njeguje i izučava u specijaliziranim školama i fakultetima. Prvi majstori izrađivali su svoje figure za posebne prilike poput svadbi, rođendana ili neke druge svečane prilike. Namjena rezbarenja i danas je ostala ista, a to je ukrašavanje i uljepšavanje jela, ali i stola.

Maštovitost, vještine i tehnike majstora razvijale su se kroz godine i prenosile s generacije na generaciju. Kineski i japanski majstori preferiraju likove životinja, mitska bića, ljude te hijeroglife, ali su im uvijek omiljena tema i motivi zmajeva, prikaz ratovanja ili čestitke s obzirom na prigodu. Na Tajlandu je omiljeno rezbarenje cvjetnih kompozicija koje su znatno profinjenije i zahtjevnije u izvedbi.

Za stvaranje ovakvih dekoracija koristi se mrkva, luk, krastavac, tikvica, bundeva, rotkvica, cikla, bijela repa, ali i jabuka, mango, avokado, papaja… Najspektakularnija su ipak djela nastala od lubenica i dinja.

Kada ste zadnji put jeli domaću, svježu tjesteninu? A sami je radili? Kako izrada domaće, svježe tjestenine kao i cjelokupna gastronomska baština našeg kraja ne bi pala u zaborav, uvijek se pronađu neki ljubitelji „našega domaćega“ i prenose recepture s koljena na koljeno. Stoga im se mora skinuti kapa i reći svaka čast. Tako su i edukatorice Nada Kirinčić i Margita Biljan ne samo sačuvale tradicionalan način izrade krčkih šurlica, već će svoje znanje nesebično prenijeti i na druge. Stoga nema druge već da nam se pridružite!

A na budućim radionicama s nama će biti: Deniz Zembo, Srđana Jevtić, Alen Jančić, Saša Bešlić, Marko Vignjević te brojni drugi majstori svoga zanata! Više informacija možete pronaći na www.par.hr/gastroakademija/

Upisi su u tijeku! Krećemo 12. ožujka! Broj mjesta je ograničen!

error: Content is protected !!