Podignut paušal: Devetero vijećnika za, osmero protiv

Paušal je povećan za 15 posto. Umjesto dosadašnjih 300 kuna, iznosit će 345 kuna. Za povećanje paušala ruku je diglo devetero vijećnika iz vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, dok je protiv bilo osmero vijećnika odnosno SDP, HNS, PGS, Živi zid i nezavisna Polonijo…

CRIKVENICA Najzanimljivija točka gradskog vijeća Crikvenice bila je odluka o paušalu za iznajmljivače. Paušal je povećan za 15 posto. Umjesto dosadašnjih 300 kuna, iznosit će 345 kuna. Za povećanje paušala ruku je diglo devetero vijećnika iz vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, dok je protiv bilo osmero vijećnika odnosno SDP, HNS, PGS, Živi zid i nezavisna Polonijo.

Uvod u glasovanje bila je diskusija. Vijećnik Branko Kleković (PGS) je podsjetio da će neki građani plaćati veću komunalnu naknadu, da će poskupjeti struja. Mislim da bi u najmanju ruku bilo fer zadržati postojeći iznos, a do 1. lipnja donijeti novu odluku. Naime, do 15. prosinca je zakonodavac ostavio mogućnost da se mijenja odluka o visini paušala za sljedeću godinu.

Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo je poručila da bi Crikveničani lakše progutali poskupljenje od 15 posto, kad bi se sredstva dobivena od podizanja paušala uložila u poboljšanje uvjeta za boravak turista u Crikvenici.

Mario Kružić je podsjetio da je SDP uputio amandman, da su iznajmljivači već formirali cijene za 2019. godinu i da je dosta neozbiljno od strane Grada da se sad povećava paušal za tekuću godinu. Predlažem da odgodimo  povećanje paušala i da do 1. lipnja formiramo cijenu za 2020. godinu. Nisam baš siguran koliko je udruga iznajmljivača podržala poskupljenje, iznajmljivači su na javnoj tribini SDP-a negodovali zbog povećanja. Imamo primjer drugih gradova koji nisu povećavali cijene. Rijeka, Cres, kompletan Krk, a najbolji je primjer Mali Lošinj, gdje je ministar turizma do jučer bio gradonačelnik i mislim da više zna što znači formiranje cijene, objašnjavao je čelnik crikveničkog SDP-a. Kružića je zanimalo je li ovakvo povećanje predviđeno u proračunu i na što će se potrošiti „višak“ sredstava. Iznajmljivači su protiv povećanja za ovu godinu, no načelno nisu ako će se ta sredstva uložiti u destinaciju, smatra Kružić.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović je rekla da se razgovaralo s jedinim legitimnim predstavnikom crikveničkih iznajmljivača, predsjednikom udruge Danorom Matejčićem. Odluka je podržana na Odboru za destinacijski menadžment uoči sjednice. Sredstva jesu nenamjenska, no uložit će se u poboljšanje turizma, rekla je zamjenica gradonačelnika i dodala da će vrlo rado „višak“ usmjeriti u uređenje luke Perčin u Jadranovu.

Tako je izglasana odluka koja će u gradski proračun donijeti dodatnih 356 tisuća kuna.

 

 

error: Content is protected !!