Poduzetnički centar Vinodol prepoznat je kao pouzdani savjetnik

Najveći je interes za mjere poticanja poduzetništva, za samozapošljavanje te za mjere iz Programa ruralnog razvoja, ističe direktorica PC Vinodol Blažević

NOVI VINODOLSKI U turbulentnoj godini za poduzetništvo i poduzetnike uloga potpornih institucija je od velika važnosti. Poduzetnički centar Vinodol, čiji su osnivači gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski te Vinodolska općina, svojim je iskustvom pružao sigurnost poduzetnicima. U 2020. godini PC Vinodol je pomagao poduzetnicima pri prijavama na razne natječaje, u saniranju posljedica epidemije te u pripremi projekata bitnih za društvenu zajednicu, poput vrtića u Triblju.
Gradske i općinske potpore su posebno zanimljive poduzetnicima.
“PC Vinodol je u 2020. godini u suradnji sa osnivačima proveo mjere poticanja razvoja poduzetništva. U Gradu Novom Vinodolskom na raspolaganju poduzetnicima su bile potpore vrijedne 224 tisuće kuna, a u Gradu Crikvenici zaprimljeno je 68 prijava vrijednih gotovo 600 tisuća kuna. Poduzetnički centar je čitavo vrijeme trajanja javnog poziva bio na raspolaganju crikveničkim poduzetnicima u prostorijama Udruženja obrtnika, što se pokazalo kao pun pogodak. Provođenje mjera Vinodolske općine tek nas očekuje”, ističe direktorica PC Vinodol Ivona Blažević.

Edukacije za poduzetnike u Crikvenici

Iznimno zanimljiva je mjera samozapošljavanja putem koje se može ostvariti do 70 tisuća kuna potpore.
“Intencija je PC Vinodol pomoći poduzetnicima u realizaciji njihovih poslovnih ideja i planova, a to se vrlo uspješno realizira dobrom suradnjom sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnim uredom Rijeka koji i nama kao Centru uvijek stoji na raspolaganju. S obzirom da je svake godine sve veći interes za pokretanjem vlastitog posla, kao i ulaganje u postojeće poslovanje”, objašnjava direktorica Blažević.
Ponovno su aktivirane potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u Poduzetničkom centru Centru Vinodol zainteresirani mogu izraditi ili revidirati postojeći poslovni plan te pripremiti svu potrebnu dokumentaciju.

PC Vinodol pomagao je i poduzetnicima kad je riječ o mjeri “Nabava opreme i sufinanciranje troškova vezanih za prilagodbu poslovanja poduzetnika zbog epidemije bolesti COVID-19 Primorsko – goranske županije”. Prijavljeno je i odobreno sufinanciranje u vrijednosti 36 tisuća kuna. Za COVID-19 zajmove za obrtna sredstva HAMAG-BICRO-a još se čeka odluka za zatraženih 750 tisuća kuna.

Novi Vinodolski je dodijelio 224 tisuće kuna potpora poduzetnicima

PC Vinodol se kao potporna institucija prijavio na natječaj Srednjoeuropske inicijative vezan uz borbu protiv COVID-19. Interes je bio ogroman te je iz Hrvatske samo jedan projekt odobren. Na LAG-ovski natječaj za provedbu mjere 1.1.3. “Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava” prijavljena su dva projekta ukupne vrijednosti 282 tisuće kuna. Uskoro se očekuje pozitivni odgovor. Prijavljen je i projekt na nacionalni natječaj tipa operacije 6.4.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” vrijedan gotovo 2,8 milijuna kuna. Administrativna kontrola je u tijeku te se skoro očekuju rezultati.

U najavi je natječaj “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” (faza 2), u tijeku prijava projekta “Zaželi” (faza 2), prijava za lokalnu infrastrukturu planira se za rujnu, krenula je izgradnja tribaljskog vrtića
“Jedan od naših glavnih zadataka je informiranje korisnika i promocija projekata, Poduztnicima koji dođu u Centar pomažemo savjetovanjem ili u pripremi natječajne dokumentacije. Prolazak kroz projektni proces složena je stvar jer se veže na dosta aspekata te je često potrebna pomoć i konzultacije nadležnih institucija koji provode natječaje, a svaki raspisani natječaj ima specifične kriterije. Poduzetnicima jako puno znači što imaju s kim komunicirati, razmjenjivati ideje. Sve su njihove ideje dobre, samo neke trebaju veću razinu prilagodbe kako bi što prije rezultirale uspjehom. Javnih poziva i natječaja ima na pretek, a najatraktivniji su Program ruralnog razvoja te mjere samozapošljavnja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, objašnjava direktorica Blažević.

PC Vinodol priprema mjere za poticanje poduzetništva u Vinodolskoj općini

error: Content is protected !!