Pogledajte spot Lily na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama

CRIKVENICA Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga je MUP, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera u projektu “Lily” izradilo novi spot, primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola. Spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a koristit će se kao osnova za daljnju edukaciju i senzibilizaciju osoba muškog spola mlađe životne dobi.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota “Lily”, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Projekt “Lily” ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Hrvatske, s ciljem umrežavanja nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

Ove godine 4 žene ubili njihovi partneri

Statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 11 posto manje počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5.623 počinitelja, što je za 1.133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je i procesuirano 1.005 kaznenih djela Nasilje u obitelji što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri. Dakle, kad sagledamo sva ponašanja s elementima nasilja počinjena u obitelji (prekršaji iz članka 10., Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno kaznena djela Nasilje u obitelji, Tjelesna ozljeda, Teška tjelesna ozljeda, Prijetnja) u prvih osam mjeseci ove godine bilježimo 9.220 kažnjivih radnji, dok smo u istom razdoblju prošle godine zabilježili ukupno 9.483 prekršaja i kaznenih djela što predstavlja pad nasilja u obitelji za gotovo 3 posto. Pad je još izraženiji ukoliko usporedimo samo prekršaje nasilja u obitelji i kaznena djela Nasilje u obitelji iz čl. 179 a Kaznenog zakona, tad je vidljiv pad u prvih osam mjeseci ove godine za čak 7 posto.