Polaganjem kapsule svečano otvorena gradnja vrtića u Triblju

Vremenska kapsula “skriva” imena djece, djelatnika vrtića i pismo budućim generacijama

TRIBALJ Polaganjem vremenske kapsule svečano je otvorena gradnja dječjeg vrtića u Triblju. Do rujna bi trebali završiti zemljani radovi. U listopadu je planirano montiranje modula, završetak gradnje planira se do kraja godine. Djeca bi mogla useliti u novi vrtić Cvrčak i mrav, na istočnom ulazu u Tribalj, na lokaciji nekadašnje ambulante u veljači sljedeće godine godine. Kapacitet novog vrtića u Triblju bit će 120 djece. Izvođač je firma Jedinstvo Krapina.
Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić bio je kratak te poručio: konačno da naša djeca uđu u prostor dostojan 21. stoljeća.

 

 

 

 

 

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić je istaknula da je Hrvatskoj u sklopu programa ruralnog razvoja, na raspolaganju nešto više od 18 milijardi kuna, no raspisano je natječaja vrijednih preko 21 milijardu kuna, više no što sredstava na raspolaganju jer je cilj iskoristiti sredstva 100 posto. Ravnateljica Copić je objasnila da je dio sredstava za program ruralnog razvoja namijenjen za gradnju vrtića, kulturnih centara, društvenih i vatrogasnih domova. Netko će se zapitati što Ministarstvo poljoprivrede i Agencija ima s projektima poput vrtića, rekla je ravnateljica Copić te objasnila vezu poljoprivrede i vrtića. Većina Republike Hrvatske je ruralni kraj, a ruralni krajevi su suočeni s iseljavanjem stanovništva u gradove. Cilj je da u ruralnim krajevima ljudi ostanu živjeti, da stvaraju obitelj, a mi moramo stvoriti preduvjete za to, a preduvjeti su infrastruktura, uređene ceste i dječji vrtići, objasnila je ravnateljica Agencije koja u Hrvatskoj ima tisuću projekata, a u Primorsko-goranskoj županiji 60 projekata vrijednih 150 milijuna kuna.

 

 

 

 

 

Ovdje otvaramo investiciju vrijednu 13 milijuna kuna, koju sufinanciramo s 7,7 milijuna kuna i koja će otvoriti prostor za 8 skupina djece, po četiri u vrtiću i jaslicama, pojasnila je ravnateljica Copić.
Ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak i mrav Dajana Jerčinović je otkrila što se krije u vremenskoj kapsuli koja je posljednjih godina istisnula kamene temeljce. Kapsula “skriva” imena djece, djelatnika vrtića i pismo budućim generacijama, a ukrašava je anđeo.
“Želimo da djecu koja će ići u vrtić u Triblju prati sreća, mir, ljubav i razumijevanje, da rade u suživotu čovjeka s prirodom”, zaključila je ravnateljica Jerčinović.
Vrtić na zapadnom ulazu u Tribalj blagoslovio je vlč. Tomislav Kutleša. Cement su zamiješali ravnateljica Agencije Copić, načelnik Karlić, predsjednik općinskog vijeća Boris Miklić i  općinski vijećnik i predsjednik upravnog vijeća vrtića Cvrčak i mrav Boris Glavan

 

 

 

 

 

Suradnja Vinodolske općine i PC Vinodol

Poduzetnički centar Vinodol, u suradnji sa Vinodolskom općinom, aplicirao je 2018. godine na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za Mjeru 7 – “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ s projektom pod nazivom “Uklanjanje postojeće zgrade i izgradnja novog objekta Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav-Tribalj”. Ukupna vrijednost prijavljenog projekta iznosi 9,2 milijuna kuna. Nakon provedene administrativne provjere, projekt je odobren te je Vinodolska općina s Agencijom potpisala ugovor o financiranju. U okviru provedbe projekta, Poduzetnički centar Vinodol sudjelovat će na redovitim kordinacijskim sastancima te će biti zadužen za praćenje napretka provedbe projekta i dostavljanje izvješća o napretku Agenciji putem aplikacije Agronet. Direktorica Poduzetničkog centra Vinodol Ivona Blažević ističe kako je realizacija projekta izgradnje dječjeg vrtića u Triblju rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Poduzetničkog centra Vinodol i Vinodolske općine, kao jednog od osnivača centra, te se nada da će se suradnja nastaviti na nekim novim projektima.

error: Content is protected !!