Prevedi sa senjskog: košunel, svitice, bauta, puntapet, mešpajz…

Kviz o poznavanju senjskog govora “Ča Senj, ča kviz, ča ča” ponudio je mnoštvo zanimljivosti. Možda je najzanimljiva bila igra pantomime u kojoj su učenici zadavali pojmove na senjskom koje je trebalo prevesti na književni jezik

SENJ “Ča Senj, ča kviz, ča ča”, kviz o poznavanju senjskog govora, održan je drugu godinu za redom ispred OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Senj. Kviz su organizirali Mići čakavci koji kao slobodna aktivnost u senjskoj školi djeluju već više od deset godina, a vodi ih nastavnica Anastazija Viatoris Matijević i prof. Laura Turkalj. Odazvali su mu se djeca, majke, očevi, bake, braća, sestre, susjede i oni koji vole senjsku čakavštinu, koji su, kako su istaknuli, proveli krasnu večer govoreći i učeći senjski govor.

„Skupili smo se da slavimo našu najlipšu senjsku besedu. Čuvamo našu čakavštinu i zato je tu naša Senjska crvenkapica“, ponosna je učiteljica Viatoris Matijević.
Mići čakavci na početku druženja izveli su igrokaz „Senjska crvenkapica“, a potom je publika sudjelovala u kvizu. Posjetitelji su podijeljeni u dvije grupe, Crvene i Bijele tj. Angurije i Melone ili Lubenice i Dinje. Zadaci su im bili sjetiti se pet senjskih riječi i prevesti ih na književni u zadanom vremenu, nastaviti stih, prepoznati dijelove grada otkrivajući prekrite dijelove slika…

Vrlo zanimljiva bila je igra pantomime u kojoj su učenici zadavali pojmove na senjskom kao što su košunel ili jastuk, svitice ili muški veš, bauta ili maska, fiolica ili ljubica, puntapet ili broš, mešpajz ili kolač, lumbrela ili kišobran.


Nakon zbrojenih bodova, Angurija je bila u maloj prednosti, no nakon bonus pitanja, rezultat je bio izjednačen. Najmlađima su podijeljene nagrade, čokolade i pribor za crtanje za sudjelovanje u kvizu.
„Nagrade su nan to ča smo se svi okupili na von prelipon druženju“, zadovoljna je učiteljica Matijević, što su potvrdili i svi prisutni rekavši kako jedva čekaju susret iduće godine.