Preventivnom pregledu na melanom odazvalo se 35 Senjana

Na pregledu smo imali nekoliko tumora kože koji su isključivo vezani za sunce, upozorila je dr. Darinka Periša

SENJ Preventivne preglede na melanom organizirala je Senjska liga protiv raka po 28. put. Preglede je obavljala dr. Darinka Periša, dermatovenerolog, s kojom senjska Liga uspješno surađuje od uvođenja ove vrste pregleda za građane Senja. Akcija, u kojoj je pregledano 35 građana, od djece do starije životne dobi, održana je u Domu zdravlja Senj. Liječnica Periša je uz pregled na melanom, davala i stručne savjete pacijentima koji su imali i neke druge pojave na koži, poput proširenih vena, dermatitisa, alergije ili gljivica.

Senjska liga protiv raka vrlo je aktivna udruga u Senju koja je organizirala i odradila brojne akcije i aktivnosti kako bi pomogla oboljelima od malignih bolesti te educirala stanovnike o važnosti preventivnih pregleda koji mogu spasiti život. Preventivni pregled na melanom provodi od 2007. godine i od tada do danas pregledano je više od 1.300 građana. Kao i brojne druge, i ove preglede odradile su vrijedne aktivistice Lige koje su pripremile prostor za pregled i izmjenjivale se kod prijema pacijenata. Dvije medicinske sestre, članice senjske Lige, kao i liječnica senjskog Doma zdravlja i također članica Lige Ana Prpić asistirale su dr. Periša kod pregleda.

Građani koji su dobili nalaze radi daljnje obrade trebaju se javiti svom liječniku, a uz nalaze su dobili i edukativni materijal o melanomu s ciljem podizanja svijesti o važnosti pregleda madeža, redovitog samopregleda i dermatovenerološke kontrole te osobito zaštite od sunca. Melanom je češći kod starije populacije, a uglavnom nastaje na eksponiranim dijelovima tijela, poput lica, uški, glave i ruku. Znakovi ranog malignog melanoma su nepravilnost oblika, neoštra ograničenost, nepravilna boja, promjena veličina i uzdignutost samog tumora od ostatka kože. Obilježje melanoma je brzo i rano metastaziranje.

Odaziv uvijek dobar

Odaziv na pregled kože na melanom uvijek je jako dobar, rekla je dr. Periša dodajući kako jedino još uvijek treba više raditi na pitanju zaštite od sunca, i to ne samo u Senju, već je svugdje tako. “Velik broj pacijenata je pregledan u ovih 13 godina i u tom vremenu sam puno pacijenata kasnije i obradila, operirala i pratila… Ima dosta tih kroničnih oštećenja. Na ovom pregledu smo imali nekoliko tumora kože koji su isključivo vezani za sunce. Kod melanoma je sunce jako visok rizični faktor, ali ne i jedini. Na njega utječu i opekline sunca u djetinjstvu i kronično izlaganje suncu, a ulogu igra i tip kože i genetika. Kod kožnih bazocelularnog karcinoma i planocelularnog karcinoma uzrok je isključivo sunce kao značajan rizični faktor. Potrebno je uvijek iznova naglašavati da su preventivni pregledi nužni, trebamo se pregledavati i čuvati”, kazala je dr. Darinka Periša.

error: Content is protected !!