Previše pije 40 posto odraslih u Ličko-senjskoj županiji

Na području Ličko-senjske županije postoje tri kluba liječenih alkoholičara, Gospić, Otočac i KLA „Bura“ Senj koji je prvi takav klub osnovan u županiji. U rujnu će obilježiti deset godina djelovanja

SENJ Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, koji ove godine naglašava problem ženskog alkoholizma, obilježava se 1. travnja raznim akcijama. Kako navodi prvi psiholog u gospićkom Centru za prevenciju ovisnosti mr. sc. Viktor Božičević, u Hrvatskoj je 250 tisuća registriranih alkoholičara, a liječi se svega osam posto. U Ličko – senjskoj županiji 40 posto odraslih previše pije, a koliko ih se liječi, taj podatak se ne zna jer se liječe po cijeloj Hrvatskoj, a ne prijavljuju u Klubove liječenih alkoholičara. Inače na području Ličko-senjske županije postoje tri kluba liječenih alkoholičara, Gospić, Otočac i KLA „Bura“ Senj, koji je na inicijativu Milivoja Čopića, predsjednika kluba, i uz potporu sličnih susjednih udruga, prvi takav klub osnovan u županiji. U rujnu će obilježiti deset godina djelovanja.

„Klubovi u Otočcu i Gospiću imaju tzv. čvrstu jezgru, šest do osam članova koji redovito dolaze i sudjeluju u radu, a ostalih, nestalnih, bude 14 – 15, najvećim dijelom onih kojima je propisana sudska mjera dolaska. Klubovi su zamišljeni tako da u njih bude uključeno 12 obitelji, no teško je dobiti bračnog partnera. U Gospiću i Otočcu za sada imamo po jedan par, s nekima dođu brat ili sestra, ali to nije stalno“, kazao je Božičević.

U Kulturno- informativnom centru u Gospiću održana je javna tribina povodom Dana borbe protiv alkoholizma u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo LS županije i KLA Gospić. Tribina je dio aktivnosti u okviru projekta „Snažni, zdravi, sigurni… i povezani“ koji u 2019. Zavod provodi u partnerstvu s udrugom Vida iz Rijeke i KLA Otočac te u suradnji s KLA Gospić. O projektu upoznaju građane i putem emisija na radiopostajama u županiji, tako da i slušatelji Radio Senja imaju priliku čuti sve o aktivnostima. Istaknuta je i važnost destigmatiziranja liječenja ovisnosti o alkoholu u motiviranju i ohrabrivanju onih koji se još uvijek muče s problemom prekomjernog konzumiranja alkohola. Profesor Božičević je, između ostaloga, govorio o važnosti i načinima prevencije ranog početka konzumacije alkohola među djecom i mladima.