Priča o odlasku Hreljana i Zlobinjana u Ameriku

Šesti Dani Josipa Marohnića održali su se u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Bakarskoga kraja

HRELJIN Šesti Dani Josipa Marohnića održali su se u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Bakarskoga kraja u Domu kulture na Hreljinu. Manifestacija se organizira u suradnji s Gradom Bakrom, KUD-om Sloga Hreljin, u okviru projekta Iseljeništvo Kvarnera.
Glavno predavanje nosilo je naziv “Naši Merikani” (od dokumentarnog zapisa do pjesničke istine), a održao ga je izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Jurdana (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Tema izlaganja prof. Jurdane je iseljeništvo na području širega prostora mjesta Hreljin, uglavnom iz Zlobina. Radovan Tadej predstavio se publici stihovima i dijelovima pojedinih tekstova dok je Mladen Tadej govorio o dugogodišnjoj suradnji Hreljina i Hrvatske bratska zajednice u SAD-u. U kulturno-glazbenom dijelu programa sudjelovali su KUD Lanterna Kraljevica i Klapa Škrljevo.
Hreljan Josip Marohnić bio je jedan od najistaknutijih i najzaslužnijih hrvatskih iseljenika. Katedra je 2014. godine osmislila Dane s namjerom da se svake godine održe na dan Marohnićeva rođenja.

error: Content is protected !!