Priča o Zlobinjanima koji su kao iseljenici otišli u novi svijet

Na manifestaciji Dani Josipa Marohnića, u subotu na Hreljinu, moći će se čuti predavanje o iseljeništvu sa šireg područja Hreljina

Hreljin – Katedra Čakavskog sabora Bakarskoga kraja organizira tradicionalnu manifestaciju VI Dani Josipa Marohnića u subotu, u Domu kulture na Hreljinu s početkom u 18 sati. Manifestacija se organizira u suradnji s Gradom Bakrom, KUD-om Sloga Hreljin, u okviru projekta Iseljeništvo Kvarnera.

Glavno izlaganje nosi naziv “Naši Merikani” (od dokumentarnog zapisa do pjesničke istine). Izlaganje će održati izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Jurdana (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Radovan Tadej kazivat će stihove i odabrane dijelove pojedinih tekstova. Mladen Tadej govorit će o dugogodišnjoj suradnji i komunikaciji Hreljina i Hrvatske bratska zajednice u SAD-u. U kulturno-glazbenom dijelu programa sudjeluju KUD Lanterna Kraljevica i Klapa Škrljevo.

Hreljan Josip Marohnić bio je jedan od najistaknutijih i najzaslužnijih hrvatskih iseljenika. Katedra je 2014. godine osmislila Dane s namjerom da se svake godine oni održe na dan Marohnićeva rođenja. Na Manifestaciji istaknuti znanstvenici, ali i svi zainteresirani koji se bave tematikom iseljavanja, izlažu rezultate svojih istraživanja ili nastupaju iseljeničkim pričama, stihom ili nekim drugim stvaralačkim formama.

Tema najavljenog izlaganja na VI. Danima Josipa Marohnića je iseljeništvo na području širega prostora mjesta Hreljin, temeljno i dominantno iz Zlobina. Povijesne činjenice o tome istražio je Radovan Tadej koji je napisao i objavio više studija o toj temi na engleskom i na hrvatskom jeziku. Podatke do kojih je došao, Tadej pjesnički preoblikuje, jer on je, prije svega, pjesnik. Na temelju dokumenata, pisama, usmenih iskaza i pisanih zapisa o životu hrvatskih emigranata iz Zlobina, Tadej stvara pjesničke tekstove, ali i scenarij za dokumentarni film. U tom filmu bavi se likom i djelom Josipa Marohnića koji je kao iseljenik iz Hreljina u Americi postao uspješan poslovni čovjek i značajni kulturni djelatnik. U SAD je objavio i dvije zbirke pjesama.

error: Content is protected !!