Primanje za novljansku fotografkinju: 21. je stoljeće, uspjeti se može u svakom kutku svijeta

Novljanku s riječkom adresom, Lanu Polić, primio je gradonačelnik Cvitković

NOVI VINODOLSKI Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković održao je primanje za perspektivnu mladu fotografkinju, Novljanku s riječkom adresom, Lanu Polić koja je diplomirala na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te se odlučila baviti fotografijom.

Odlučila se na autoportrete. Jedan od autoportreta primijetio je i istaknuti američki fotograf Roberto Valenzuela koji je dio Canon grupe – jedne od najpoznatijih svjetskih fotografskih kompanija. Valenzuela je, nakon što je vidio Lanin rad, pristao, besplatno, biti njenim mentorom, a to je doista rijetka prilika jer je Lana postala jedna od šest osoba, te jedina iz Europe, Canonovog mentorskog projekta. Polić, zbog koronavirusa, u ožujku nije uspjela dobiti vizu za učenje u SAD-u, pa se Valenzuela odlučio doći u Hrvatsku, odnosno u Rijeku, kako bi za Canon snimio video o Laninom radu te će isti uskoro ugledati svjetlo dana. Oduševilo ga je kako je Lana gotovo pa samouka.

Njegovim dolaskom u Rijeku započela je Lanina suradnja s Canonom. U kolovozu je Lana provela 15 dana u SAD-u, gdje se upoznala s vodećim ljudima iz američkog Canona te postala, takoreći, njihova stipendistica. U ožujku sljedeće godine opet će otići u SAD. Na jednoj od najprestižnijih američkih konferencija (WPPI), vezanoj uz fotografiranje vjenčanja i portreta, održat će predavanje o svom profesionalnom putu.

– Lana je jedna od osoba na koje se vrijedi ugledati. Nije mi cilj da ovakva primanja budu neka promocija ili, ne daj Bože, samopromocija, već mi je cilj osvijestiti našim ljudima, posebice mladima, da se može uspjeti i iz Hrvatske, odnosno iz malog mjesta kao što je naš Novi jer digitalno doba u kojem živimo nudi milijune mogućnosti, poručio je gradonačelnik Cvitković.

Na primanju se našalilo kako je i Novi “pogurao” Lanu u karijeri, jer je prije dvije godine fotografirala nekoliko događanja u organizaciji Grada Novog Vinodolskog. Lana je predložila razne ideje i suradnje koje bi se mogle ostvariti u Novom Vinodolskom.

Gradonačelnik je na svom Facebook profilu pozvao Novljane da prate Lanu na Facebooku i Instagramu te tako podrže njen rad. Lana Polić je naglasila kako “u 21. stoljeću postoje samo opravdanje, ne postoji nemoguće”.