Primorsko-goranska i Međimurska županija potpisali sporazum o suradnji na projektu Putovima Frankopana

Župan Komadina pozvao na suradnju u projektu Ličko-senjsku županiju

KRALJEVICA U cilju očuvanja povijesne i kulturne baštine i ostavštine plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, Primorsko-goranska županija, kao županija Frankopana, i Međimurska županija, kao županija Zrinskih, zajedno će razvijati projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove te kroz obnovu infrastrukture i podršku kulturnim manifestacijama obogaćivati kulturnu i turističku ponudu u županijama.

Sporazum o suradnji između Primorsko-goranska i Međimurske potpisan je u dvorcu Nova Kraljevica u sklopu službenog posjeta delegacije Međimurske županije Primorsko-goranskoj. Ugovor su potpisala dvojica župana.
– Imamo jedinstvenu priliku razviti projekt na nacionalnoj razini i otvoreni smo za suradnju s Karlovačkom i Ličko-senjskom županijom, istaknuo je župan Zlatko Komadina.

– Imamo jako puno tema i meni je zadovoljstvo da na taj način spajamo kopno i more, sjever i jug te možemo naučiti jedni od drugih jako puno, poručio je župan Matija Posavec.

Župani Komadina i Posavec

Kao kuriozitet je istaknuto da su stoljećima Zrinski i Frankopani stolovali u Čakovcu, u prekrasnom starom gradu Zrinskih, odakle su otišli prema bečkom Novom mjestu gdje su u takozvanoj Zrinsko-frankopanskoj uroti tragično završili. Upravo se ta urota, prema legendi, kovala u kaštelu u Kraljevici.

Posjet se nastavio obilaskom Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te Centra za posjetitelje Velike zvijeri i Objekta za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

FOTO PGŽ