Protivimo se prodaji hotela Zagreb i pansiona Slavija

Nezavisna lista Sonje Polonijo poziva na potpisivanje peticije protiv rasprodaje i komadanja Jadrana

CRIKVENICA Nezavisna liste Sonje Polonijo reagirala je na izlaganje predsjednika uprave Jadrana d.d. Gorana Fabrisa na sjednici gradskog vijeća Grada Crikvenice. U reagiranju stoji:

“Kratko i jasno: protivimo se prodaji hotela Zagreb i pansiona Slavija! Čini nam se da je previše ljudi postalo pasivno na sve što se oko nas događa, a stavove i neslaganje iskazuje se samo putem društvenih mreža. Da li je to dovoljno? Nije, jer na taj način mi koji u Gradu Crikvenici živimo i radimo ne ostvarujemo nikakav utjecaj na razvoj našeg, sve više stagnirajućega, grada. Tome u prilog ide i stanje u destinaciji i namjere aktualne uprave u Jadranu d.d. Crikvenica.

S obzirom na opće nečinjenje i ignoriranje aktualne situacije i strategije poslovanja hotelskog poduzeća od strane Grada Crikvenice i gradonačelnika Damira Rukavine osobno, prisiljeni smo javno reagirati protiv namjere rasprodaje hotela Zagreb i pansiona Slavija koju je uprava Jadrana najavila u odgovoru na vijećničko pitanje Sonje Polonijo.
Učestale su glasine o lošem odnosu prema domicilnim i dugogodišnjim radnicima u našoj najvećoj hotelskoj kući, koje se, navodno, neopravdano stigmatizira kao nestručne i neperspektivne, te ih se postupno zamjenjuje vanjskim kadrovima. Školovane stalne sezonce šalje se doma, a navodno se kao zamjena izvana dovode manje educirani ljudi. Ne možemo tvrditi da je to apsolutna istina, jer punu istinu zna samo management Jadrana d.d., međutim radi se o ljudima koji su zajedno s generacijama stanovnika ovog grada stvarali to isto hotelsko poduzeće.
Stari radnici su se odricali svojih potraživanja, dijela svoje imovine – zemljišta, sve u želji i namjeri da se očuva i stabilizira poslovanje hotelske kuće koje će dati zamah razvoju destinacije. U njoj bi oni dostojanstveno dočekali zasluženu mirovinu, a mlade generacije Crikveničana bi se u njoj zapošljavale i zajedno s upravom razvijale uspješnu turističku priču i doprinosile razvoju našeg grada.

Sonja Polonijo

Sve se to nakon kupnje hotelskog poduzeća od strane mirovinskih fondova činilo izglednom, boljom budućnošću. Nažalost, događa se upravo suprotno, jer se od ulaska mirovinskih fondova u vlasništvo Jadrana d.d nije smisleno i kompletno uložilo niti u jedan hotel u destinaciji Crikvenica, nego se po visokih cijenama kupuju i uzimaju se u dugoročne najmove objekti u drugim destinacijama, a koje se jedva uspijeva popuniti. Dok u Crikvenici sada kreće rasprodaja po principu “kupujte hrvatsko” (crikveničko), kupujte naše, a razvijat ćemo negdje drugdje nešto drugo! Sve to pod budnim okom nadzornog odbora u kojem sjedi i jedan stanovnik Crikvenice. Pitamo se da li je i na koji način je reagirao dotični član nadzornog odbora na ovu odluku uprave?
Sad se kao jedino rješenje vidi prodaja hotela, unatoč svim u Jadranu d.d. zaposlenim stručnjacima i savjetnicima s astronomskim naknadama, plaćama i beneficijama? Pa nisu li svi oni angažirani upravo zato da bi hotele svojim znanjem i iskustvom učinili profitabilnim, a ne da bi ih kao neprofitabilne prodavali?

Apeliramo na predstavnika većinskog vlasnika Jadrana d.d., g. Štimca, da provjeri zašto uprava Jadrana d.d. ne poštuje njegovo čvrsto obećanje dato radnicima početkom kolovoza 2018. godine da do komadanja Jadrana neće doći, nego će se povećavati kategorizacija postojećih objekata. Nakon sastanka predstavnika radnika s Dubravkom Štimcem, predsjednikom uprave PBZ Croatia osiguranja, novog vlasnika Jadrana, predstavnik radnika u NO Jadrana Ivan Blažević poslao je pismo radnicima u kojem, između ostalog, stoji:

U razgovoru s novim vlasnikom predstavnik radnika/ica Jadran d.d. Crikvenica dobio je čvrsta obećanja da do komadanja Jadrana kao takvoga neće doći niti će ga biti, već da će se nastaviti investirati u objekte s većom kategorizacijom.

Gospodo, kada se gube utakmice, mijenjaju se trener, poneki igrač i strategija, ne prodaje se teren na kojem igrate! Pozivamo (i prozivamo) gradonačelnika, gradsko vijeće, Turističku zajednicu Grada Crikvenice da se uključe aktivno u ovu problematiku jer bez sinergije nema niti razvoja destinacije, i samo zajedno se može ostvariti napredak. Pozivamo i sve stručnjake iz područja turizma, sve privatne iznajmljivače, bivše i sadašnje radnike Jadrana d.d., sve stanovnike grada i sve one kojima je barem malo stalo do boljitka ovog Grada da se uključe, jer samo zajedno imamo šansu nešto promijeniti.

Ovo nam je svima ispit, sudeći prema namjerama uprave Jadrana d.d. i završni, jer kada jednom krenu rasprodavati neće stati samo na Zagrebu i na Slaviji… Sljedeći je vjerojatno International kao pogodan za shopping centar, pa Kaštel jer zločesti konzervatori ne daju da se renovira, pa Slaven jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa Katarina jer će u moru ispred nje niknuti još veći i još noviji hotel čime ona gubi na atraktivnosti…

Probudimo se i reagirajmo svi zajedno. Imamo samo sada i danas, drugu šansu nećemo imati. Nemojmo šaptom pasti. Ne zaboravimo, Jadran d.d. Crikvenica stvorile su generacije stanovnika ovoga grada kako bi osigurale budućnost naše djece. Najavom pojedinačne prodaje objekata od strane sadašnje uprave Jadrana d.d. sve je to obezvrijeđeno. Tražimo podršku za zaustavljanje prodaje hotela Zagreb i pansiona Slavija. Peticiju možete potpisati na linku javno ili anonimno. Reagirajmo zajedno makar digitalno, kad zbog korone drugačije ne možemo, pokažimo da nam je stalo do našeg grada!”, zaključuje u reagiranju nezavisna lista Sonje Polonijo.

Link: Peticija protiv rasprodaje hotela Jadrana d.d. Crikvenica – Peticija24.com

error: Content is protected !!