Računi za struju za županijske ustanove skaču s 30 na 108 milijuna kuna?

Svi ravnatelji županijskih ustanova su pozvani da smanje grijanje na 19 stupnjeva, čime se postiže ušteda energije od otprilike 20 posto

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osvrnuo se na povećanje cijene energenata rekavši da ulazimo u vruću jesen.
– Udar je to na poduzetništvo, ustanove i građanstvo i nadam se da će Vlada naći način da spriječi najveći udar, prije svega na stanovništvo i pomogne gradovima i općinama vezano uz enormne poraste troškova grijanja i električne energije.

Na primjeru objedinjene nabave električne energije za županijske ustanove, kazao je kako je Primorsko-goranska županija predvidjela povećanje troška za tri puta, s 30 na 108 milijuna kuna, a ponuda koja je zaprimljena od HEP-a iznosi 210 milijuna kuna, što je povećanje cijene od čak šest puta.
– To je potpuno nelogično jer se troškovi proizvodnje električne energije u Europi nisu toliko povećali. Došlo je vrijeme da se cijene formiraju na drugačiji način, a ne po cijeni burze u EU. Posao je Vlade da pomogne jer ćemo u suprotnom doći na kruh i vodu, a nismo daleko ni sada, ocijenio je župan.

Na pitanje novinara o poduzetim mjerama, naveo je kako je PGŽ anticipirala situaciju s energentima i ugovorila višegodišnje nabave električne energije za svoje ustanove po prethodnim cijenama, sve do ožujka 2023. godine. Bude li potrebno, Županija može intervenirati i rebalansom proračuna, a još su u lipnju pozvani svi ravnatelji da smanje temperature hlađenja na 26 i grijanja na 19 stupnjeva čime se postiže ušteda energije od otprilike 20 posto.
– Vidjet ćemo u konačnici hoćemo li ovu nabavu poništavati ili po njoj zaključivati ugovor. Osobno mislim da je to nenormalno povećanje koje ne bi trebalo ugovarati i treba pričekati da Vlada reagira s određenim intervencijama vezanim na tržištu energije, rekao je župan i ponovio prijedlog vraćanja u funkciju Termoelektrane Urinj.

Na kritike o onečišćenju okoliša, podsjetio je da je Županija prva bila za zatvaranje Urinja koji se ložio na teški mazut sa sumporom i pojasnio da Urinj može raditi i na lako lož ulje bez sumpora te da je svaki energent u različitim mjerama zagađivač. Prema informacijama koje posjeduje, potvrdio je da se radi na dekonzervaciji Urinja i pripremi za startanje.

– Mi u Hrvatskoj nemamo razloga poskupljivati struju šest puta jer ne uvozimo kompletnu struju, već otprilike jednu četvrtinu u odnosu na potrošnju. Kada bi stavili u funkciju kapacitete koje imamo, bili bi neutralni u odnosu na uvoz iz Europe i tu očekujem odgovorno ponašanje resornog ministarstva i Vlade, istaknuo je župan.

Nema interesa za spajanje gradova i općina

Na pitanje novinara o dobrovoljnom spajanju gradova i općina čime bi se smanjio njihov broj, izvijestio je kako u Primorsko-goranskoj županiji trenutno nema takve inicijative. – Na žalost, imam podatak da je u posljednjih 20 i više godina došlo do stvaranja 100 novih općina, a nije se smanjilo ni za jednu, komentirao je župan.