Radionica Autohtone vinske sorte Kvarnera privukla ljubitelje vina

Događanje posvećeno vinu održalo se u sklopu Festivala kvarnerskih vina “Vino s okusom soli 2021.“

CRIKVENICA U sklopu 55. Ribarskog tjedna, na crikveničkom glavnom Trgu Stjepana Radića održao se Festival kvarnerskih vina “Vino s okusom soli 2021.“ u organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines u sklopu kojega je održana vinska radionica “Autohtone vinske sorte Kvarnera”. Radionicu su moderirali predsjednik i tajnik Udruženja Kvarner Wines Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin. Dobrinčić je predstavio autohtone vinske sorte: žlahtinu, belicu, jarbol, trojišćinu, sansigotu i gegić s vinogradarsko, vinarsko rasadničarskog aspekta, dok je Žarko Stilin predstavio marketinško – prodajne mogućnosti i prednosti autohtonih sorti.

Sudionici radionice su imali mogućnost kušati pjenušac Plovanić iz Kastva proizveden od autohtone vinogradarske kupaže kastavštine belice kojega proizvodi OPG Plovanić vina. Nakon pjenušca na red je došla najrasprostranjenija sorta Kvarnera žlahtina. Sudionici su kušali onu Estate Winery Katunar s Vrbnika te im je predstavljeno bogatstvo koje ova sorta pruža – od proizvodnje fantastičnih vrhunskih pjenušaca, do mirnih vina ali i onih ozbiljnijih maceriranih i iz amfore, ali i razlika u vinogradarskim položajima od Vrbničkog polja, do Bašćanskog polja odnosno Svete Lucije, Selca i Vinodolske doline.

Poseban interes pobudila su dva ružičasta vina od autohtonih sorti. Prvo su sudionici kušali ružičasto vino proizvedeno od sorte Trojišćina Vinarije Šipun, a zatim ružičasto vino od sorte sansigot Grand Village Estate Winery iz Selca što je bio sjajan uvod u crno vino sansigot. Danas ovu sortu, sansigot, uzgajaju u četiri vinarije, a na radionici je predstavljen iz OPG Kuća vina Ivan Katunar. Za kraj radionice pripremljeno je poluslatko vino misno vino Vinarije Gospoja koje je proizvedeno prosušivanjem bobica žlahtine.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko – goranska županija, Grad Crikvenica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Crikvenice, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HGK komora Rijeka, HOK PGŽ, Jamnica, Eko murvica, Curo distribucija i Tunar beach&bar&bistro.

error: Content is protected !!